- BLI FLINKERE: Legene er ikke flinke nok til å spørre pasienter om alkoholbruk, mener forsker.

En kartlegging ved Sørlandet sykehus viser at under halvparten av pasientene ved medisinsk avdeling ble spurt om alkoholforbruk da de ble lagt inn, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening. 
Foto: Mike Schröder / Argus / Samfoto
- BLI FLINKERE: Legene er ikke flinke nok til å spørre pasienter om alkoholbruk, mener forsker. En kartlegging ved Sørlandet sykehus viser at under halvparten av pasientene ved medisinsk avdeling ble spurt om alkoholforbruk da de ble lagt inn, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening. Foto: Mike Schröder / Argus / SamfotoVis mer

Studie: Legene spør oftere om røykevaner enn alkoholbruk

Kritisk lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legene er ikke flinke nok til å spørre pasienter om alkoholbruk, mener forsker.

En kartlegging ved Sørlandet sykehus viser at under halvparten av pasientene ved medisinsk avdeling ble spurt om alkoholforbruk da de ble lagt inn, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening.

- Alkoholbruk kan være en medvirkende årsak til sykehusoppholdet og bør naturlig spørres om, sier forsker John-Kåre Vederhus ved sykehusets avdeling for rus- og avhengighetsbehandling.

Målet ved studien var å avdekke forskjeller i hvordan røykevaner og alkoholbruk kartlegges og følges opp.

Hver tiende pasient som var innlagt ved en medisinsk avdeling hadde et risikofylt eller skadelig alkoholkonsum, ifølge studien.

Det viste seg at pasientene i større grad ble spurt om røykevaner enn om alkohol. Kun 10 prosent av dem som hadde risikofylt alkoholbruk, oppga at de hadde blitt anbefalt å kutte ned på drikking eller slutte fullstendig.

- Vi mener at leger bør bli mer bevisst på å inkludere alkoholbruk ved gjennomgang av sykehistorien, sier Vederhus.

Skadelig bruk av alkohol er regnet for å være en av de viktigste årsakene til dårlig helse og som den tredje viktigste årsaken til tapte, friske leveår.

Studien ble gjennomført høsten 2013. 536 pasienter deltok.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram