Coronaviruset

Studie: Mindre dødsforskjell enn alle trodde

Mye av den store forskjellen i covid-19-dødelighet mellom Norge og Sverige er ikke reell, slår norske forskere fast i en ny studie.

IKKE SAMMENLIGNBART: Statsepidemiolog Anders Tegnell ble intervjuet på SVT fredag 31. juli. Han måtte svare på forskjellen på antall døde i Norge sammenliknet med Sverige. Video: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sverige og Norge har satt inn vidt forskjellige tiltak mot coronapandemien, men resultatene har vært mer like enn man kanskje skulle tro, skriver svenske Aftonbladet.

Og det er norsk forskning avisa bygger sin artikkel på.

Forskere fra blant annet Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo har publisert en studie med følgende konklusjon:

«Mye av den omtalte store forskjellen mellom Norge og Sverige i første fase av pandemien finner vi ikke igjen når vi sammenlikner alle dødsårsaker i en femårsperiode. Det kan stilles spørsmål ved om det er store gevinster å forvente med Norges strenge tiltak i forhold til Sveriges mindre strenge under pandemien.»

Kritiske

- For dem som rammes er det alltid tragisk, men for riktig vurdering av tiltak må vi sette ting i perspektiv. Vi gjør det vi gjør i Norge, men det kommer med en kostnad. Vi må tørre å se på hva som er det reelle trusselbildet, sier Michael Bretthauer, forsker ved Oslo universitetssykehus og medisinprofessor ved Universitetet i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer