Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studie: Overvektige pingviner faller lettere

Fikk pingviner til å gå på tredemølle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pingviner kan ofte se hjelpeløse og komiske ut når du stavrer over isen i Antarktis.

En gjeng med biologer ønsker å finne ut mer om sjøfuglenes gange ved å trente opp åtte kongepingviner til å gå på tredemølle.

Ble slanket Økolog Astrid Willener står bak forskningsprosjektet, som er en del av hennes doktorgrad ved Roehampton University i London.

Pingvinene ble forsket på i 14 dager, og slanket i løpet av perioden. Å faste i perioder opp til en måned er vanlig for kongepingviner, og de ble nøye overvåket og testet underveis.

Forskerne testet sjøfuglenes evne til å gå på en tredemølle med en hastighet på 1.4 km/t - før og etter vekttapet.

- Vi fant ut at de største pingvinene i kroppsmasse var mer ustabile i gangen enn de mindre. De tyngste har igjen en større fordel når det kommer til reproduksjon, sier Willener til The Guardian.

Orket ikke gå Forskningen viste også at jo kjappere fuglene gikk, jo mer vugget de fra side til side. Dette hjelper pingviner med å ta lengre og bredere skritt, som er nødvendig for komme seg raskere framover. 

 - Vuggingen sørger for at de holder gangen mer stabil. Siden det hjelper dem til å ta lengre skritt, sparer det dem også for energi, sier Willener til Mail Online.
Å få pingvinene til å gå på tredemøllen var en av de største utfordringene forskerne møtte på.

- De ville ikke bevege seg i det mølla startet. Noen av dem var så late at de lente seg mot veggen i et forsøk på å skli bortover. 

- Men da de ble ertet med noen fristelser, fikk de til slutt fart på seg. 

Skal forskes videre på Ved å filme gangen deres og feste sensorer på kroppen deres, fikk de den dataen de trengte.

Willener fant også ut at fuglene hadde en tendens til å lene seg mer framover jo raskere det gikk.

- Pingvinene spredde også vingene ved høy hastighet, for å holde seg stabile.

Etter forskningen har Willener også funnet en måte å forske på gangen deres i mer naturlige omgivelser, ved å bruke akselerometre som kan festes på ville pingviner.

Går flere mil for å parre seg Mange pingvinarter foretar lange vandriner over isen mellom hekkeområder og næringsområder nær havet.

Keiserpingviner kan gå opp til 97 kilometer på vinteren for å nå kanten av sjøisen, fra stedene de legger egg. Andre arter som for eksempel kappingvinen hekker opp til en halv mil inn på land. Farten blir sjeldent raskere enn 2.7 km/t.

Kongepingviner bruker opp til 40 prosent av sin tid på land, og kan gå flere mil for å hekke.

Under vann er de derimot i sitt rette element. Pingvinene kan oppnå en undervannshastighet på 30-40 km/t, og kan være under vann i inntil 18 minutter.