Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studie: Smarttelefoner er utdatert teknologi om fem år

1 av 2 tror at kunstig intelligens vil overta mobilens plass.

SMARTTELEFON: En ny studie fra Ericsson ConsumerLab viser at forbrukerne ikke synes at smarttelefonene er så enkle å bruke at de tror teknologien vil være i bruk om fem år. Foto: NTB SCANPIX.
SMARTTELEFON: En ny studie fra Ericsson ConsumerLab viser at forbrukerne ikke synes at smarttelefonene er så enkle å bruke at de tror teknologien vil være i bruk om fem år. Foto: NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) En studie utført av Ericsson ConsumerLab kommer med nyheter om forbrukernes tro på smarttelefonen.

Halvparten av de spurte mener at smarttelefonene ikke vil eksistere om fem år, fordi de ikke er så lett håndterbare som undersøkelsens deltakere mener at kunstig intelligens kommer til å bli.

Totalt 100 000 mennesker ble spurt i studien, både fra svenske Ericsson ConsumerLabs hjemland og andre land. Rebecka Cedering Ångstrøm fra Ericsson ConsumerLabs oppgir ifølge The Telegraph at smarttelefonenes upraktiskhet er hovedårsaken til at folk tror de er byttet ut om fem år.

- Bare forestill deg det å se på fotball og å ha muligheten til å velge hvor på tribunen du vil se kampen fra, eller kanskje til og med fra banen. Shopping er også et felt der du vil kunne virtuelt prøve sko og se hvordan de passer dine egne føtter, sier Ångstrøm ifølge The Telegraph.

- Litt rusa på fremtiden Likevel er det ikke alle som er fullt så sikre på at den kunstige intelligensen vil overta telefonenes plass i livene våre så raskt. 

Magnus Brøyn, teknologiekspert og daglig leder i Coxit PR, tror det vil ta mer enn fem år å bytte ut smarttelefonene. Slik han ser det er ikke studien representativ, og den gir heller ikke et riktig bilde av når teknologien vil komme.

- Her har folk vært litt rusa på fremtiden. Det er lett å svare at vi om ganske få år kommer til å stå i en helt annen virkelighet enn vi gjør i dag, men all erfaring tilsier at det ofte tar litt lenger tid enn vi tror. Spesielt når vi står foran det kvantespranget det er at vi skal kle på oss teknologi, og overlate stadig mer av livene våre til den, sier Brøyn til Dagbladet.

Brøyn er for øyeblikket i Silicon Valley for å høre om hva slags planer Google har for fremtidens teknologi. Han forteller at nettopp kunstig intelligens og hvordan dette påvirker livene våre er et av de aktuelle temaene.

Teknologi i klærne Brøyn mener det vil ta tid å venne seg til teknologi vi kler på oss, teknologi vi overlater livene våre til og som skal hjelpe oss å fatte beslutninger. Mange opplever for eksempel brillene Google Glass som invaderende, at det er teknologi som kommer altfor nære.

Brøyn mener det handler om å endre folks vaner, og at selv om vi er på vei mot en tid der teknologien finnes i våre egne klær, så vil det ta mer enn fem år å komme dit.

Blant grunnene studien oppgir til at smarttelefonene snart vil legges bort, er det at skjermer på smarttelefoner ikke alltid er ideelle, i tillegg til at det å motta en viktig telefonoppringning kan by på problemer om man kjører bil samtidig. Derfor mener halvparten av undersøkelsens deltakere at kunstig intelligens vil ta over smarttelefonenes marked.

Ifølge en studie fra mars 2015 kan det være en utfordring å få folk til å legge bort telefonen. Ønsket om å sjekke hva som skjer på sosiale medier, hvem som ringer og hvem som sender mail og kontakter en person på andre måter, kan gjøre at folk blir dårligere på å utføre oppgaver de har.

Smarttelefonen Simon Verdens første smarttelefon var ikke en Iphone, men IBM Simon Personal Communicator, som kom hele 15 år før Apple lanserte sin første telefon.

Da IBMs telefon kom, kalte ingen den for en «smarttelefon». Dette begrepet kom først noen år senere. Derimot hadde den mange funksjoner vi finner igjen i moderne telefoner: en kalender, mulighet for å ta notater og sende emailer og meldinger, samt muligheten for å ringe.

IBM solgte omkring 50 000 eksemplarer av telefonen, som bare var mulig å kjøpe i USA.

Likevel varte det ikke spesielt lenge før den ble trukket fra markedet: etter bare to år hadde det vist seg at bare én times batteritid og en prislapp på $899 ikke var spesielt lukrativt.

I tillegg manglet telefonen det de aller færreste med mobiltelefoner i dag kan klare seg uten: internett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media