MINDRE KRIMINALITET: Fotball-VM i Russland er i gang. Det kan ifølge forskere bidra til at det blir mindre kriminalitet. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB scanpix
MINDRE KRIMINALITET: Fotball-VM i Russland er i gang. Det kan ifølge forskere bidra til at det blir mindre kriminalitet. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB scanpixVis mer

Studie: Sport på TV gir mindre kriminalitet

Fotball-VM er i gang, og millioner av mennesker vil sitte klistret foran TV-skjermen de neste ukene. Ifølge forskere kan man anta at kriminaliteten reduseres.

Forskere ved University of California valgte å ta for seg Chicago. De kom fram til at kriminaliteten sank med 15 prosent da det amerikanske fotballaget Chicago Bears spilte kamp hver mandag, sammenlignet med dager der byens favorittlag ikke spilte.

Under finalen i amerikansk fotball, bedre kjent som Super Bowl, synker kriminaliteten med hele 25 prosent, ifølge forskerne. De kom fram til at basketball og baseball også har en effekt, men ikke like mye, ifølge Journal of Sports Economics.

- Alternative fritidsaktiviteter og underholdning kan erstatte kriminell aktivitet, og effekten kan være betydelig, sier Hannah Laqueur, en av forskerne bak studien.

Like etter Super Bowl var det likevel en økning i kriminalitet, men i tilknytning til kampen og trolig på grunn av alkoholforbruk, fastslår forskerne, som understreker at effekten var kortvarig.

I konklusjonen heter det at nedgangen i forbrytelser sannsynligvis har en direkte årsak til TV-titting.

Med USA utenfor årets fotball-VM i Russland, og med flere sporter som er større enn fotball, er det lite sannsynlig om verdensmesterskapet vil ha innvirkning på kriminaliteten i USA. Men i andre deler av verden kan man, med forskernes resultater til grunn, anta at det er sannsynlig.

(NTB)