Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studie: Spyttet ditt kan avdekke stress og risiko for utbrenthet

- Resultatene var nesten 100 prosent nøyaktige, sa forskerne i en felles uttalelse.

NY STUDIE: En enkel test av spyttet ditt kan i løpet av få timer vise om du er for stresset på jobb og står i fare for å bli utbrent, ifølge et tidsskrift. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Scanpix
NY STUDIE: En enkel test av spyttet ditt kan i løpet av få timer vise om du er for stresset på jobb og står i fare for å bli utbrent, ifølge et tidsskrift. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En enkel test av spyttet ditt kan i løpet av få timer vise om du er for stresset på jobb og står i fare for å bli utbrent, ifølge et tidsskrift.

Det er det fagfellevurderte tidsskriftet Scientific Reports som melder at å måle stresshormonet kortisol på forskjellige tidspunkter av dagen, viser mer nøyaktig stressnivå enn mange andre kompliserte metoder, blant annet blodprøver.

I eksperimenter har forskere sammenlignet friske og sunne arbeidere med utbrente pasienter som er diagnostisert av psykiatere.

«Folk som var identifisert med for høyt nivå av jobbrelatert stress, hadde merkbart høyere kortisol midt på dagen og på kvelden», heter det i studien.

- Resultatene var nesten 100 prosent nøyaktige, sa forskerne i en felles uttalelse.

Kostbart

Stress på jobben blir i større grad erkjent som et utbredt og kostbart problem. En studie finansiert av EU i 2013 kom fram til at jobbrelatert depresjon koster Europa over 600 milliarder euro i året.

40 prosent kommer av fravær, 40 prosent av mindre produktivitet og resten til kostnader for helsevesenet og trygdeutbetalinger. I Japan konkluderte en undersøkelse i 2015 med at 32 prosent av alle arbeidere led av angst, bekymring og stress på jobben året i forveien.

I sin mest ekstreme form kan stress på jobben føre til utbrenthet – en tilstand av total utmattelse som er preget av fysiske, mentale, atferdsmessige og følelsesmessige symptomer.

Forbedring

I studier gjort av det østerrikske helsetilsynet ble kortisol målt ved hjelp av spyttprøver på morgenen, ettermiddagen og kvelden.

Hos friske mennesker stiger kortisolnivået om morgenen, når kroppen produserer hormonet. Deretter faller det utover dagen til det nesten ikke er noe igjen om kvelden.

For mennesker med konstant stress holdes kortisolnivået høyere. Hvis stresset er kronisk, er hormonet til stede stort sett hele tiden. I løpet av fire måneder fikk personer som var utbrent, medisinsk og psykologisk behandling. Forskerne melder i rapporten av de observerte forbedring.

Stresshormonet stimulerer blant annet hjerterytmen, fordøyelsessystemet og åndedrettet i løpet av dagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media