Studie: «Uovervinnelig» bakterie kan føre til global epidemi

- Ekstremt bekymringsfulle resultater.

 BESKYTTET:  Utenriksminister Børge Brende (t.v.) og sjefen for det amerikanske bistandsdirektoratet USAID, Rajiv Shah, iført beskyttelsesantrekk under et besøk på et treningssenter for helsearbeidere i Freetown i Sierra Leone. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BESKYTTET: Utenriksminister Børge Brende (t.v.) og sjefen for det amerikanske bistandsdirektoratet USAID, Rajiv Shah, iført beskyttelsesantrekk under et besøk på et treningssenter for helsearbeidere i Freetown i Sierra Leone. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere mener de har funnet en bakterie som er resistent mot antibiotikaen som brukes til å bekjempe såkalte superbakterier.

- Dette er ekstremt bekymringsfulle resultater, sier professor Liu Jian-Hua ved South China Agricultural University, en av forskerne bak studien.

Superbakterier Liu og hans kolleger har funnet et gen kalt MCR-1, som gjør bakterier resistente mot en antibiotikagruppe kjent som polymoxin, som brukes til å bekjempe såkalte superbakterier - bakterier med resistens.

Genet ble funnet i vanlige, men farlige bakterier som E.coli og K.pneumoniae - som kan forårsake lungebetennelse og blodsykdommer - og gjør bakterien nærmest uovervinnelig for medisiner.

Det mest bekymringsfulle er at genet lett sprer seg fra en stamme til en annen, mener forskerne.

Antibiotikaresistent I studien publisert i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases, advarer forskerne mot en mulig epidemi.

Fram til nå har sjeldne tilfeller av antibiotikaresistens forekommet kun gjennom mutasjon i individuelle organismer og vært begrenset i smitteomfang.

I Norge har Folkehelseinstituttet utformet et utkast til handlingsplan for antibiotikabruk i Norge, der målet er å redusere forbruket med 30 prosent.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram