Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studie: Vi bør holde avstand til 2022

En Harvard-studie slår fast at vi bør holde avstand til hverandre en god stund framover.

MÅ HOLDE AVSTAND: Vi har måtte tilpasse oss en ny hverdag med avstandsregler. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MÅ HOLDE AVSTAND: Vi har måtte tilpasse oss en ny hverdag med avstandsregler. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Sosial avstand bør opprettholdes fram til 2022 for å hindre overfylte sykehus, ifølge en studie fra Harvard-universitetet. Studien er publisert i tidsskriftet Science.

Studien konkluderer med at det kan komme topper som er verre enn den nåværende situasjonen vi er i, om vi ikke har begrensninger.

Ett scenario spår at en gjenoppblomstring kan oppstå så seint som i 2025 i mangel på vaksine eller effektiv behandling.

- Vi kan slå fast at et engangstiltak om sosial distansering trolig vil være utilstrekkelig for å holde forekomsten av SARS-CoV-2 innenfor kapasitetsbegrensningene for kritisk medisinsk hjelp i USA, sier studiens hovedforfatter Stephen Kissler under et digitalt pressemøte, ifølge AFP.

Han sier at det som ser ut til å bli nødvendig når det ikke finnes andre behandlingsformer, er å ha jevne perioder med sosial distansering.

BENT HØIE: - Det er viktig at vi gjør dette sammen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Nødvendig med vaksine

Forskerne mener det er svært lite sannsynlig at smittede oppnår sterk nok immunitet og at den varer lenge nok til at sykdommen dør ut av seg selv, i motsetning til SARS-utbruddet i 2002 og 2003.

De slår fast at det blir nødvendig å utvikle en vaksine.

- Infeksjoner sprer seg når det er to ting: infiserte personer og mottakelige personer. Med mindre det er en enormt stor mengde flokkunimmunitet som vi ikke er klar over, er majoriteten av befolkningen fremdeles utsatt, sier professor i epidemiologi Marc Lipsitch ved Harvard til The Guardian. Han er også medforfatter av studien.

Regelen fra myndighetene er å i nærkontakt med andre, som er mer enn 15 minutter, holde en avstand på to meter. I kortere perioder er én meter gjeldende.

- Kan vare hele 2020

Før påske offentliggjorde regjeringen at det lettes på noen av tiltakene som ble iverksatt 12. mars. Barnehager og skoler åpnes gradvis, hytteforbudet oppheves og noen bransjer kan begynne å jobbe igjen.

- Det skal gå langsomt og varsomt, sånn at vi kommer oss trygt hjem igjen, sa helseminister Bent Høie da han og regjeringen presenterte endringene i tiltakene.

Selv om samfunnet gradvis skal åpnes opp, beholdes karantenereglene, krav om å holde avstand, reiserestriksjoner og hygienerådene.

Det er usikkert hvor lenge dette vil vare, men statsminister Erna Solberg har annonsert at rådene om sosial distansering trolig vil vare i lengre tid framover.

Helsebyråd Robert Steen i Oslo har tidligere uttalt til Dagsavisen at han tror tiltakene, særlig om sosial distansering, vil vedvare hele 2020 og kanskje langt inn i 2021.

Varigheten og intensiteten på distanseringen kan lempes på når behandlinger og vaksiner blir tilgjengelig, heter det i studien fra Harvard. I mangel på medisin kan avstandsregler gi sykehusene tid til å øke kapasiteten for å imøtekomme pasientbølgen som kan oppstå om tiltakene lettes på.

MYE FARLIGERE: På tross av at det er noen likheter mellom coronaviruset covid-19 og influensa, er førstnevnte mye farligere. Her forklarer vi hvorfor. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Ikke bare bra

Studien viser også til at for mye sosial distansering kan føre til at det ikke utvikles flokkimmunitet i befolkningen, som er grunnen til behovet for en periodevis tilnærming.

Om immunitet blir permanent kan covid-19 forsvinne i løpet av fem år, men det er sannsynlig at immunitet vil vare i et år, slik det er for andre coronavirus, og at sykdommen vil bli sesongbasert, hevder studien.

En studie fra Tyskland viser at immunitet kan være vanligere enn man først har trodd, skriver britiske Telegraph. En av dem som hevder å være immun, er svenske Henrik Tidefjärd (44). Han har tidligere fortalt Dagbladet at han har fått påvist antistoffer mot coronaviruset.

Folkehelseinstituttet jobber med å utvikle en test som kan sjekke om du tidligere har vært smittet av viruset.

- Antistoffer kan påvises i blodet hos de fleste etter to-tre uker, og sannsynligvis tidligere hos noen, har overlege Anne-Marte Bakken Kran uttalt til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!