Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studielønn eller stipend?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er femti år siden vi fikk en statlig studiefinansiering her i landet, og systemet er åpenbart ikke prinsipielt endret i løpet av disse åra. Noe gis i form av stipend og noe i form av lån nå som før. Stipendandelen har nok økt en del, men den er ennå langt under studentorganisasjonenes mål om 50 prosent av totalutgiftene. Fra inneværende år er den på 30 prosent. Vi har en dårligere studiefinansiering enn land det er naturlig å sammenlikne med.
  • Det er derfor fint at LOs nestleder Gerd-Liv Valla nå setter studiefinansieringen på dagsordenen. Bare det at en LO-leder tar et slikt initiativ, er oppsiktsvekkende i seg selv. Det ville vært utenkelig for kort tid siden. Akademikere hadde man ikke mye bekymring for i LO-borgen. Men utspillet hennes synes å være motivert mer ut fra tariffpolitiske hensyn enn utdanningspolitiske. Hun mener full ettergivelse av lån ved fullført utdannelse vil kunne dempe kravene fra de høytlønte ved tariffoppgjørene.
  • Statens lånekasse for utdanning låner ut årlig 7,5 milliarder kroner. Det er med andre ord litt av en overføring til friske og oppegående mennesker hun foreslår. Derfor stiller selv studentenes interesseorganisasjon, NSU, seg tvilende til Vallas forslag. Studentene vil fortsette linja med å øke stipendandelen av den totale statlige studiestøtten. De er redde for at en studielønn av den typen Valla skisserer, vil gå ut over bevilgningene til andre velferdstiltak og til undervisning og forskning. Det er en bekymring vi deler.
  • I de siste dagene er det reist alvorlig tvil om den offentlige satsingen på høyere utdanning og forskning er tilstrekkelig til å imøtekomme framtidas behov. Vi hører om universiteter som forgubbes, om professorater som ikke besettes og sviktende rekruttering til forskerstillinger. I en slik situasjon ville det være galt å satse store summer på en avgrenset del av det store komplekset som kalles høyere utdanning. Vallas vyer hører i beste fall en fjern framtid til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!