Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Studier gir nærsynthet

TRONDHEIM(NTB): Studenter er utvikler nærsynthet under studietiden. En undersøkelse blant studenter i Trondheim viser at øyeeplet fortsetter å vokse med mye lesing og harde studier, skriver Universitetsavisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen blant 224 medisinstudenter ved Norsk teknisk-naturviteskaplige universitet (NTNU) i Trondheim avslører at 18 prosent av studentene utvikler myopi eller nærsynthet i løpet av tre studieår.

Ved studiestart var 47 prosent av studentene nærsynte og gjennomsnittelig brytningsfeil var -0,64. Etter tre år var 65 prosent av utvalget nærsynt og den gjennomsnittelige brytningsfeilen hadde øket til -1,2. I øvrig av befolkning ligger forekomsten av nærsynthet på 25-30 prosent.

- I tillegg til økte utgifter til briller og kontaktlinser, medfører myopi økt risiko for en del alvorlige øyesykdommer, sier doktorgradsstipendiat Bettina Kinge ved Det medisinske institutt ved NTNU.

Myopi er den nye folkesykdommen i industrialiserte land, og forekomsten øker stadig. Forskerne strides om hvorvidt arven eller miljøet skal ta hoveddelen av skylden, men sikkert er det at forekomsten øker proporsjonalt med utdanningsnivå. Verst er det i land hvor lesepresset er hardt fra tidlige skoleår.

På Taiwan, som er et slikt land, er nå 95 prosent av medisinerstudentene nærsynte. I Danmark er det dobbelt så mange nærsynte blant rekrutter med akademisk utdanning, som blant dem med grunnskole.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!