Studier: Vaksinen beskytter mot omikron

To Pfizer-doser gir 70 prosent beskyttelse mot alvorlig omikron-sykdom, ifølge sørafrikanske studier. WHO er optimistiske etter rapporter om milde symptomer.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

To Pfizer-doser gir 70 prosent beskyttelse mot alvorlig omikron-sykdom, ifølge sørafrikanske studier. WHO er optimistiske etter rapporter om milde symptomer.

Studien er basert på nær 80 000 PCR-tester som er tatt i landet mellom 15. november og 7. desember.

- Vi er ekstremt oppmuntret av disse resultatene, sier Glenda Gray, som er leder for Sør-Afrikas medisinske forskningsråd (SAMRC).

Foreløpige resultater har antydet at omikronvarianten er langt mer smittsom enn de tidligere variantene.

Det har hersket stor tvil om hvor mye vaksinene beskytter mot denne varianten. Den nye studien antyder at to doser med Pifzer/Biontechs vaksine gir rundt 33 prosent beskyttelse mot selve smitten, mens den gir 70 prosent beskyttelse mot alvorlig sykdom.

For de tidligere variantene har vaksinen til sammenlikning gitt en beskyttelse på 93 prosent mot alvorlig sykdom.

Forsiktig optimisme

Forskerne bak studiene advarer likevel om at kapasiteten på sørafrikanske sykehus er truet som følge av omikronsvariantens smittsomhet.

Coronasmitten har skutt i været i Sør-Afrika de siste ukene, og det er registrert rekordhøye smittetall den siste tiden.

Men Verdens helseorganisasjon (WHO) er nå «forsiktige optimister» etter rapporter om at omikronsmitten gir mindre alvorlig smitte og færre dødsfall enn de tidligere variantene, ifølge WHOs Afrika-avdeling.

Sør-Afrikas coronainnlagte pasienter består for det meste av uvaksinerte, forklarer professor Flavia i folkehelse ved Universitetet i Pretoria. I tillegg har innleggelsestida blitt forkortet fra 9 til 4–5 dager sammenliknet med tidligere smittebølger.

Vaksineringen går tregt

Rundt 17 millioner sørafrikanere, en tredel av befolkningen, har fått minst én vaksinedose.

I forrige uke godkjente myndighetene å gi en tredje dose til alle fullvaksinerte over 18 år for å få bukt med den økende omikronsmitten.

Myndighetene har tidligere hatt som mål at rundt 70 prosent av befolkningen skulle ha fått minst én vaksinedose innen utgangen av året, men dette er nå flyttet til mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer