Stuer fangene sammen

ÅNA KRETSFENGSEL (Dagbladet): På Åna kretsfengsel utenfor Stavanger stues fangene inn på trange celler. - Vi behandles som kuer i et fjøs, dette er ikke verdig Norge i år 2001, sier to innsatte til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av cellene i det store fengslet midt ute på flate Jæren er firemannsrom. Privatlivet sitt kan fangene bare leve ut bak ei lett gardin.

- Mange innsatte protesterer mot å bli plassert på firemannsrom, men dette er en arv vi bærer med oss fra tidligere tider. Bygningene er gamle, det er ikke lett å bygge om til enkeltrom, forklarer underdirektør Ståle Olsen på Åna til Dagbladet.

De innsatte vi møter fnyser av politikerpåstander om at fanger lever luksusliv bak murene.

- Alle vil helst sone på enmannscelle. Her blir det fort ampert, knuffing og bråk. Og du lærer fort å bli tøff i trynet, sier to fanger.

Ingen soningskø

Underdirektør Ståle Olsen synes ikke det er ideelt at fire fanger deler celle, og han forstår at nye anstalter bare bygges med enkeltrom.

- Men vi føler oss i hvert fall ikke truffet av kritikken om at fanger har det for godt, sier han.

Skal hver fange få eget rom, vil soningskøene på Vestlandet øke dramatisk. I dag innkalles straffedømte til soning etter tre- fire måneder. I landet som helhet står 1300 i soningskø, og ventetida kan løpe opp i flere år.

Går berserk

Både drapsdømte og kriminelle med lange dommer soner på Åna. Fengslet er nøye med hvem som får dele rom. Folk som hører hjemme i samme kriminelle miljø, skal alltid splittes.

Rett som det er hender at fanger slår seg vrange eller går helt berserk bare for å unngå å havne på fellesrom.

- Noen frykter også at det er narkotikapress på firemannsrommene. Eller de prøver å oppnå enerom ved å si at de ikke får sove eller lider av sosial fobi, forteller Ståle Olsen.

Problemer med sex

Men Åna har altfor få enkeltceller til å etterkomme fangenes ønsker, så de fleste må finne seg i å bli plassert på rom sammen med tre andre.

- Fangene låses inn på cellene klokka 20.30, og noen setter nok også pris på å ha en sosial kontakt ut over kvelden. Isolasjonen blir en lettere byrde, mener underdirektør Olsen.

Ingen kan true seg til et enkeltrom på Åna. Da havner de i stedet rett på isolat, uten fjernsyn eller radio, og innelåst 23 timer i døgnet.

Fangene føler fellesrommene som en ekstra belastning:

- Vi har seksuelle behov og skal nyte sex med oss sjøl. Mens naboen lytter en halvmeter unna, tenk deg sjøl hva slags privatliv vi har her, sier en innsatt til Dagbladet.