Stumpet røyken

Sjimpansen Ai Ai begynte å røyke da hun ble enke for 16 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har den kinesiske hun-sjimpansen endelig, etter 16 år som nikotinslave, stumpet røyken - ved god hjelp av de ansatte i den kinesiske dyrehagen der hun bor.


Ai Ai begynte å trøsterøyke da den første mannen hennes døde i 1989, skriver
NRK.no.

Den unge enka ble gift på ny etter noen år, men da den andre mannen døde i 1989 ble røykingen bare verre og verre. Omtrent samtidig ble ei av Ai Ais døtre forflyttet til en annen dyrehage. Tilbake satt den sørgende mamma, med kun sigarettene som trøst.

Etter 16 år tok de ansatte i dyrehagen affære. De tok med seg Ai Ai på daglige spaserturer etter frokosten, og hun ble også trimmet etter middag. I tillegg fikk hun lov å høre på musikk etter lunsj - alt som substitutt for den helseskadelige røykinga.

Og de ansatte tok oppgaven alvorlig. I tillegg til den faste dietten bestående av ris, melk og bananer, fikk Ai Ai servert en mer spennende meny, som skulle temme sigarettsuget.

- Til å begynne med forlangte Ai Ai stadig vekk en røyk, men etter hvert som livet hennes ble mer variert, forsvant også røyksuget gradvis, sier en av de ansatte i dyrehagen til den kinesiske avisa Xiang Evening News.

Det historien ikke sier noe om derimot, er hvem som ga Ai Ai den første sigaretten... Og fortsatte å fore henne med svineriet i 16 lange år.

STORRØYKER: Sjimpansen Ai Ai (27) begynte å røyke da hun mistet sin første mann. Nå har hun endelig sluttet, etter 16 år som nikotinslave.
BLE FORET: Her tenner en av de ansatte i dyrehagen røyken til den sugne sjimpansen. Nå har hun fått hjelp til å slutte.