Mette Frederiksen

Stuper på måling

Slettede SMS-er har satt Mette Frederiksen under kraftig press. Danskene vender henne ryggen, skriver BT.

STATSMINISTER: Mette Frederiksen sliter på meningsmålingene etter minksaken og avsløringen av slettede SMS-er. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP / NTB
STATSMINISTER: Mette Frederiksen sliter på meningsmålingene etter minksaken og avsløringen av slettede SMS-er. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danskenes statsminister Mette Frederiksen er i hardt vær.

Frederiksen stuper på en ny meningsmåling YouGov har gjort for den danske avisa BT.

Hun har gått fra å være den mest populære ministeren i sin regjering, til en tiendeplass. For knapt to måneder siden lå hun på andreplass i en liknende måling.

Mink-saken

1254 dansker har fått spørsmålet: «Uansett dine politiske preferanser, hva synes du om følgende ministere?»

37 prosent svarer at de tenker dårlig eller veldig dårlig om Frederiksen.

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup viser til saken om de slettede SMS-ene, og stiller spørsmål ved om danskene har opplevd statsministeren som arrogant under pressemøtet om disse.

Ifølge danske TV 2 fulgte halvannen million dansker pressemøtet forrige uke.

IKKE SVAR: Her blir justisminister Nick Hækkerup tatt på fersken idet han ber statsminister Mette Frederiksen om å unngå å svare på journalistens spørsmål. Video: Ritzau Scanpix. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

I november i fjor besluttet Danmarks regjering å avlive 15 millioner mink. Bakgrunnen var at coronaviruset hadde spredt seg fra mennesker til mink, og deretter mutert i minken og spredt seg tilbake til mennesker.

Frykten var at framtidige vaksiner ikke ville være like effektive mot den mutasjonen som det opprinnelige viruset.

Men ordren hadde ikke hjemmel i dansk lov. Ifølge Frederiksen er det ikke hennes ansvar, selv om hun er regjeringssjef. Hun visste ikke om mangelen på hjemmel da hun fattet beslutningen, uttalte hun forrige uke.

Saken om manglende hjemmel endte med å koste Mogens Jensen jobben. Han var minister for mat, fiskeri og likestilling og minister for nordisk samarbeid.

AVLIVET: Flere døde mink fra en minkfarm i Farre, sør i Danmark. Foto: Mette Mørk / Ritzau Scanpix / NTB
AVLIVET: Flere døde mink fra en minkfarm i Farre, sør i Danmark. Foto: Mette Mørk / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer

Slettede SMS-er

En kommisjon skal kartlegge hva som foregikk i dagene da Danmarks regjering tok beslutningen.

For to uker siden ble det kjent at Mette Frederiksen, samt to av hennes nærmeste medarbeidere, har slettet tekstmeldinger fra dagene da avgjørelsen ble tatt i november 2020.

Frederiksen hadde nemlig innstilt telefonen sin til å slette tekstmeldinger automatisk etter 30 dager.

Under tirsdagens spørretime i Folketinget kom det fram at Frederiksen nå har skrudd av denne innstillingen, skriver TV 2.

VI ADVARER MOT SVÆRT STERKE BILDER I DENNE VIDEOEN: Skrekkvideo viser bilder fra avliving av mink som gikk forferdelig galt. Video: Privat/tipser Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

I forrige uke ble det kjent at telefoner og iPader fra både Statsministerens kontor og justisdepartementet vil bli gitt til politiet. De vil forsøke å gjenskape slettede tekstmeldinger fra perioden da regjeringen uten hjemmel vedtok å avlive all mink i landet.

Danske TV2 hadde en egen måling forrige uke. 73 prosent svarte at de er helt enig eller overveiende enig i at saken om de slettede SMS-ene har skadet Frederiksens troverdighet. 64 prosent mente at hun har håndtert saken dårlig eller veldig dårlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer