NEDTUR: Ap og partileder Jonas Gahr Støre stuper på ny meningsmåling. Foto: NTB Scanpix
NEDTUR: Ap og partileder Jonas Gahr Støre stuper på ny meningsmåling. Foto: NTB ScanpixVis mer

Stuper på ny måling

Arbeiderpartiet stuper, og både SV og Miljøpartiet De Grønne ligger under sperregrensen i julimålingen Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I målingen er de rødgrønne langt unna flertall. Selv om Ap skulle ha samarbeidet med både SV, Rødt, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne ville de bare fått 75 mandater til sammen. Høyre og Frp får 76 mandater i denne målingen.

Ap får 30,4 prosent, og går dermed 4,6 prosentpoeng tilbake sammenlignet med forrige måneds måling. SV faller 1,4 prosentpoeng, til 3,6 poeng, og MDG får 3 prosent (-0,2). Rødt får 1,8 prosent (+0,8) og er inne med ett mandat.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet forklarer fallet med at Arbeiderpartiet har jobbet mye med brede forlik og dermed blitt utydelige. Hun kritiserer også de borgerlige.

– Vi har en høyreside som er ganske tøff i sine personangrep, karakteristikker og stemplinger, og det ser vi at setter seg, sier Stenseng til Klassekampen.

Senterpartiet går fram for andre måned på rad, og har nå 7,7 prosent av de spurte i ryggen. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier han tror oppsvinget skyldes folkelig motstand mot sentralisering og økt byråkrati. På borgerlig side får Høyre 25,9 (+2,9), Frp 15,1 (+0,2), KrF 5 (-0,1) og V 4,7 (-0,7). (NTB)