SLIPPES TROLIG FRI: Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, fotografert på besøksrommet på Säter sykehus. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
SLIPPES TROLIG FRI: Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, fotografert på besøksrommet på Säter sykehus. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADETVis mer

Sture Bergwall kan settes fri

Fra tvungen psykiatrisk behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, kan løslates fra tvungen psykiatrisk behandling, ifølge en svensk domstol.

Etter en ny psykiatrisk vurdering konkluderte svenske rettsmedisinere med at Bergwall kan skrives ut og i stedet overføres til åpen, frivillig behandling. Bergwall skal i henhold til planen skrives ut fra Säters sykehus nordvest for Stockholm og flytte til Jämtland, melder NTB.

Ifølge Aftonbladet stiller retten følgende vilkår for løslatelsen:

• Han må avholde seg fra alkohol og andre rusmidler.

• Han må ha regelmessig kontakt med en åpen psykiatrisk behandlingsklinikk.

• Han må ta i mot kommunal hjemmehjelptjeneste.

Påtalemyndigheten har varslet at de ikke kommer til å anke en beslutning om åpen behandling.

Bergwall ble som Thomas Quick dømt for åtte drap, men er senere blitt frikjent for alle. Ett av drapene regnes fortsatt som uoppklart.

Sture Bergwall har skrevet noen ord om løslatelsen på sin blogg.

- Forvaltningsrettens dom i dag er resultatet av en lang, lang gjenopprettelsesprosess. Når den siste frikjennende dommen kom falt alle argumenter for å holde meg innelåst, skriver han.

Han beskriver rettssakene mot ham og soningsoppholdet av ham som skandaler og at de nå vises i all sin kraft.

- Det var ikke min psykiske helse som lå til grunn for frihetsberøveksen, det var drapsdommene og klinikken på Säter sin ære.

- Jeg har mye å fortelle og det er det jeg kommer til å vie min tid til når jeg nå forlater Säter. Skrivelysten er innstilt og pennene kvesset, skriver Sture Bergwall.

Han skriver videre at han etter en rekke dokumentarer og bøker om hans frikjennelsesprosess har han ikke lenger noe å bevise.

- Jeg kan skrive og fortelle akkurat slik det var under Thomas Quick-årene.

- Jeg ser på framtida med stort håp, skriver han.