Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sture Stork overlever 28 minus på søppelfyllinga

Bor på Hamar, burde vært i Afrika.

HAMAR-KJENDIS: Storker bor vanligvis ikke på Hamar, iallfall ikke om vinteren. Sture Stork trosser imidlertid klimaet, og har overvintret på en lokal avfallsstasjon. Her speider han trolig etter mat. Foto: Emil Krokan
HAMAR-KJENDIS: Storker bor vanligvis ikke på Hamar, iallfall ikke om vinteren. Sture Stork trosser imidlertid klimaet, og har overvintret på en lokal avfallsstasjon. Her speider han trolig etter mat. Foto: Emil Krokan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sture Stork er ikke en vanlig stork.

Siden i høst har den vanligvis så eksotiske fuglen, i et mulig tilfelle trekkvegring, holdt ut i vinterkulda med hamarsingene. Om han overlever så vil det være historisk.

Konsekvensen er blitt lokalkjendisstatus og køkaos med ivrige fulgetittere på E6.

- Han kan bli den første storken til å overvintre i Norge, sier amatørornitolog Emil Krokan (16) entusiastisk til Dagbladet.no, og legger til:

- Sture Stork har klart seg på 28 minusgrader. Det er helt utrolig.

•Se video av Sture Stork hos NRK Hedmark og Oppland.

Facebook-poppis
Vanligvis burde Sture Stork vært i Spania eller Afrika, men da nettene ble lange og kulda satte inn, nektet han å trekke sørover til mer lune og storkevennlige strøk.

HISTORKISK: Dersom Sture overlever vinteren så vil det være norgeshistoriens første dokumenterte storkeovervintring. Foto: EMIL KROKAN
HISTORKISK: Dersom Sture overlever vinteren så vil det være norgeshistoriens første dokumenterte storkeovervintring. Foto: EMIL KROKAN Vis mer

Sture Stork valgte istedet å bli lokal pendlerfugl, og trekker nå mellom Åkersvika øst i Hamar og søppelfyllinga.

Ole Edward Antonsen, Knut Faldbakken, Hilde Hummelvold: Hamar har fostret mangt et kjært bysbarn, men ingen av dem er i nærheten av å spre like mye entusiasme i lokalbefolkninga og engasjement på Facebook.

Sture Stork har fått opprettet egne fansider, og «tar helt av» på det sosiale nettverket, melder Hamar Arbeiderblad, som har fulgt den unike fuglen gjennom høsten og vinteren.

Per dags dato har Sture, som forøvrig bærer det vitenskaplige navnet Ciconiiformes, 717 tilhengere på nettstedet.

Det er også opprettet en engelskspråklig gruppe, «Save Sture the Stork», med 477 personer som tar til orde for en redningsaksjon.

Speider etter godis
I sin personlige profil opplyser Sture at de personlige interessene innvolverer å «bade i Mjøsa» samt sitte i stolpen på Heggvin avfallsstasjon for å «speide etter noe godt».

Nå valfarter fugleinteresserte fra hele landet til Norges nye storkemekka, og håper på et lite glimt av sjeldenheten.

- Sammen med to kamerater tok vi nattoget fra Trondheim og leide bil for å finne ham, sier Torgeir Krokan - far til Emil Krokan - som til daglig bor i trønderhovedstaden.

ENTUSIASTISK: Hobbyornitolog Emil Krokan (16) reiste fra Trondheim for å få et glimt av Sture Stork. Foto: PRIVAT
ENTUSIASTISK: Hobbyornitolog Emil Krokan (16) reiste fra Trondheim for å få et glimt av Sture Stork. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg har nok blitt smittet av pappas interesse for fugler. Så nå er jeg også nysgjerrig, sier Emil.

Ville fly
Men det er ikke bare-bare å være sommer-stork i vinterland. Flere uttrykte i høst bekymring over Sture Storks helsetilstand, og registrerte at han var blitt mager og pjuskete.

En med-strømmen-stork, som flyr mot sør i stedet for nord om vinteren, livnærer seg gjerne på insekter, frosker, gnagere og småfugler. Det kan være vanskelig å finne for den jevne motstrømsstork som velger Hamar i den kalde årstida.

På Heggvin fyllplass har den likevel fått forsynt seg av kjøtt, frukt og annet avfall. Hamar-befolkninga har i tillegg bistått i form av brød og korn, mens en lokal stokkandflokk har delt sine erfaringer omkring overlevelse om vinteren.

- De holder sammen i en åpen råk. Det er viktig med god tilgang på mat og åpent vann, hvis den skal tåle kulda og overleve vinteren, sier Emil.

Ornitologer undersøkte tidligere i høst muligheten for å fange Sture og booke en flybillett sørover for å slippe ham ut der. Men når han nå har overlevd vinteren så langt, så er det gode muligheter for at historien får en lykkelig slutt når våren omsider kommer til Hamar.

SPRER VINGENE... Men ikke for å fly sørover. Sture Storks overvintringseventyr forbløffer fugleeksperter. Foto: EMIL KROKAN.
SPRER VINGENE... Men ikke for å fly sørover. Sture Storks overvintringseventyr forbløffer fugleeksperter. Foto: EMIL KROKAN. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!