NEI TIL BREXIT: Skottlands regjeringssjef, Nicola Sturgeon, mener det er svært trolig at det vil bli avholdt en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/NTB scanpix
NEI TIL BREXIT: Skottlands regjeringssjef, Nicola Sturgeon, mener det er svært trolig at det vil bli avholdt en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/NTB scanpixVis mer

Sturgeon: Skottland kan legge ned veto mot brexit

Skottland kan legge ned veto for å hindre at Storbritannia melder seg ut av EU, sier skottenes regjeringssjef Nicola Sturgeon til BBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skottlands regjeringssjef, Nicola Sturgeon, sier landet kan komme til å legge ned veto for å forhindre at Storbritannia melder seg ut av EU.

På spørsmål om hva det skotske parlamentet kan gjøre nå, svarte hun følgende i et intervju på BBCs program Sunday Politics Scotland:

– Det du snakker om er om hvorvidt det er nødvendig med samtykke fra de folkevalgte, eller om det kan gjøres et fremstøt i nasjonalforsamlingen. Sett fra et logisk perspektiv, anser jeg det som usannsynlig å tro at det vil være umulig. Men jeg antar at den britiske regjeringen vil innta et fullstendig annerledes syn på dette, så vi er nødt til å vente og se på hvilken vei diskusjonen tar videre, sa hun til BBC.

På spørsmål om hun vil be den skotske nasjonalforsamlingen om å støtte et fremstøt for å stanse brexit, svarte hun «selvsagt», skriver NTB.

- Hvis den skotske nasjonalforsamlingen skulle konkludere på grunnlag av det som er til det beste for Skottland, så vil det selvsagt være på sin plass å si at vi ikke vil stemme for noe som er imot Skottlands interesser, sier hun.

Stor EU-motstand

Over seks av ti skotter stemte for å holde Storbritannia inne i EU, og skottenes regjeringssjef Nicola Sturgeon har sagt at Skottland skal diskutere med unionen om hvordan de kan forbli, mens resten av Storbritannia trekker seg ut.

- Vårt mål er å starte umiddelbare samtaler med resten av EU, sa Sturgeon etter et regjeringsmøte i Edinburgh lørdag.

FOR EU: Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon (SNP), har omtalt Brexit-avstemningen som beklagelig. Foto: Oli Scarff / AFP / NTB Scanpix
FOR EU: Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon (SNP), har omtalt Brexit-avstemningen som beklagelig. Foto: Oli Scarff / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Hun har tidligere uttalt at en ny folkeavstemning om Skottlands selvstendighet er svært sannsynlig.

- Dypt beklagelig

Dette etter å ha kalt avstemningen om Storbritannias uavhengighet, der 52 prosent stemte for å gå ut, fra EU for demokratisk uakseptabel.

- Avstemningens resultat er dypt beklagelig. Min tro er at det vil være til det beste for alle deler av Storbritannia at vi forblir i EU, sier hun.

Samtidig har EU-parlamentets president Martin Schulz.bedt Storbritannia om å formelt søke utmeldelse fra EU innen tirsdag.

– Vi forventer nå at den britiske regjeringen leverer varene. EU-møtet på tirsdag er det rette tidspunktet for dette, sier han til tyske Bild am Sonntag.

Ferdig som statsminister: David Cameron ser ikke lenger på seg selv som rett mann for Storbritannia. Det kom fram etter Brexit resultatet. Vis mer