Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet å møte SV-politiker til asyl-debatt

- Stusslig at han ikke tør

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ville gjerne stille i Politisk kvarter for å snakke om arbeidsrett for ureturnerbare asylsøkere, men ikke i debatt med SV.

VILLE IKKE I DEBATT: Kjell Ingolf Ropstad ville ikke stille i debatt med Karin Andersen (SV). Foto: Lars Eivind Bones
VILLE IKKE I DEBATT: Kjell Ingolf Ropstad ville ikke stille i debatt med Karin Andersen (SV). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell-Ingolf Ropstad, var gjest i Politisk kvarter i morges. Her ble han utfordret på om KrF virkelig kjemper for å gi papirløse asylsøkere rett til arbeid, slik Ropstad hevder de gjør.

Kjell Ingolf Ropstad ble imidlertid først spurt av NRK om å stille til debatt om spørsmålet med SV-politiker Karin Andersen. Det ville han ikke.

Karin Andersen sier til Dagbladet at hun synes det er rart:

VIL ENDRE LOVEN: Karin Andersen (SV)
VIL ENDRE LOVEN: Karin Andersen (SV) Vis mer

- Det er jo stusslig at han ikke tør å gå i debatt om dette, sier hun.

Lex Stålsett

Spørsmålet om arbeidsrett for asylsøkere som ikke kan returneres til sine hjemland, har blitt aktualisert av at tidligere biskop Gunnar Stålsett (84) nå risikerer fengsel for å ha ansatt en ureturnerbar asylsøker.

SV har fremmet et forslag om å gjøre det lovlig for ureturnerbare asylsøkere å jobbe som skal opp til votering i Stortinget i morgen.

Karin Andersen sier hun er glad for at KrF sier de er enige med SV i saken, men legger til:

- Jeg legger merke til at de turner høyt og lavt for å vise seg fram, men ikke at de kjemper med nebb og klør. Ropstad skal jo kjempe med nebb og klør mot ting som ikke finnes, som ettbarnspolitikk i Norge og at dyr skal likestilles med barn. Her er det en konkret sak de kan gjøre noe med, og som de kunne kjempet for.

- Ropstad har satt hele partiet sitt på spill for å gå inn i en regjering som mener noe annet enn det han nå flagger som en viktig sak. Da synes jeg han burde våget å gå i debatt om det, sier hun.

Avviser kritikken

BEHOLDER ULOVLIG VASKEHJELP: Gunnar Stålsett sier han vil la Lula Tekle jobbe for ham fram til han mottar en dom. Video: Endre Vellene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet TV Vis mer

At Ropstad ikke stilte i debatten fordi han ikke turte, avvises av hans statssekretær Julian Farner-Calvert (KrF).

Han sier det handlet om at dette ville bli en mindre interessant debatt.

- Det var snakk om å møte Sp, det var vi interessert i, men de ville ikke møte oss. Så var det snakk om Ap. Det var vi også interessert i. SV er vi er for alle praktiske formål enige med. Det er ikke så interessant med en debatt da.

Han mener debatten da ville blitt redusert til et spørsmål om en var for eller mot «hastevedtaket til SV».

- Problemet var ikke å ikke bli konfrontert, han svarer på alle spørsmål om dette, men det er ikke interessant om debatten blir redusert til bare å handle om hvorfor en skal eller ikke skal stemme for dette forslaget, som KrFs stortingsgruppe uansett skal diskutere i dag, sier han.

Han sier det er synd det ikke ble en debatt med Sp eller Ap.

- De står for akkurat det samme som Frp her, men Frp tør å forsvare sin politikk. Sp og Ap gjemmer seg.

- Kan ikke dere beskyldes for å gjemme dere når dere ikke vil møte Karin Andersen?

- Det er jeg ikke enig i. Vi svarer på alle spørsmål vi får, men det er alltid en vurdering om hvordan en skal bruke tiden sin. Det ville blitt et politisk spill i stedet for å snakke om den faktiske saken. SV burde i stedet utfordre Sp og Ap. Vi gjør i alle fall vårt for å utfordre Frp og Høyre, sier Calvert.

Sp:- Ikke forespurt

Sp avviser at de ikke ville møte Ropstad.

- Vi har ikke blitt forespurt om å delta i Politisk kvarter og visste heller ikke at Ropstad skulle dit. Kontakten om dette var begrenset til at programlederen henvendte seg til oss og spurte hva som var status i saken for oss. Her er det nok Ropstad som prøver å slippe unna, sier kommunikasjonsleder for Sps stortingsgruppe, Lars Vangen.

Han sier Sp ennå ikke har konkludert på forslaget fra SV, men at det er til behandling i partiet.

Valgte likevel intervju

Programleder i Politisk kvarter Håvard Grønli bekrefter at Ropstad takket nei til debatt med Karin Andersen, og sier de likevel valgte å intervjue ham.

- Jeg kan bekrefte at vi først inviterte Ropstad til debatt med Karin Andersen, det takket han nei til. Da han takket nei, valgte jeg å gjøre et intervju i stedet. Det var en vurdering ut fra journalistiske kriterier om at dette også var interessant for våre lyttere. Helt fra planleggingen av sendingen startet, var tanken å gjøre enten et intervju eller en debatt, så jeg står for den vurderingen, sier Grønli.

- Hvor vanlig er det at sentrale politikere ikke vil møte konkrete politikere til debatt?

- Det er veldig vanlig at de takker nei til å møte den eller den. Det skjer hver eneste uke, sier han.

Han sier det er riktig at også Ap og Sp ble spurt om å debattere spørsmålet, men ikke hadde anledning til å stille.

Oslo Ap vil endre loven

Senterpartiet har ennå ikke tatt stilling til om de vil stemme for eller mot SVs forslag.

Ap lukket døra for forslaget før helgen.

Tirsdag vedtok imidlertid Oslo Ap, partileder Jonas Gahr Støres lokallag, å gå inn for en lovendring som kan gi midlertidige arbeidstillatelse til asylsøkere som ikke kan returneres.

Karin Andersen sier de nå tilpasser sitt forslag for å se om de kan få med seg Arbeiderpartiet.

- Forslaget fra Oslo Ap er nesten det samme forslaget som vi har. Vi putter inn et «kan» i vårt forslag, og tester om vi da kan få med oss Ap, sier hun.

Stortingsgruppa til Ap skal etter det Dagbladet får opplyst behandle SVs forslag på et gruppemøte i dag. Dagbladet har ennå ikke fått svar på om vedtaket i Oslo eller SVs tilpasning av forslaget, endrer noe for partiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media