Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stuxnet-viruset kan sette hele samfunnet ut av spill

Og nå er det blitt solgt på det svarte markedet.

ANGREPET: Datamaskiner tilhørende flere ansatte her på Bushehr-kraftverket i Iran ble i august angrepet av Stuxnet-viruset - men kraftverket selv unngikk å bli rammet. Iran over 60 000 Stuxnet-infeksjoner, mens Indonesia på andreplass har 13 000. Foto: AP/IIPA/Scanpix
ANGREPET: Datamaskiner tilhørende flere ansatte her på Bushehr-kraftverket i Iran ble i august angrepet av Stuxnet-viruset - men kraftverket selv unngikk å bli rammet. Iran over 60 000 Stuxnet-infeksjoner, mens Indonesia på andreplass har 13 000. Foto: AP/IIPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stuxnet-viruset, som i september lammet Irans industri og angrep landets våpenprogram, er solgt til det svarte markedet.

Det melder Sky News.

Høytstående kilder i det britiske datasikkerhetsapparatet sier til kanalen at personene bak er «svært dyktige og med mye penger».

- Vi har konkrete bevis på at viruset har havnet på det svarte markedet. Bakmennene har innsett at dette viruset kan ha en voldsom effekt, sier en kilde.

Hvem disse bakmennene er, eller hvem som har solgt dem viruset, er foreløpig ikke kjent.

Enorm kraft Men eksperter slår overfor Sky fast at Vesten er spesielt utsatt - det være seg enten viruset har havnet hos terrorister, eller kriminelle syndikater som kan bruke viruset for å presse regjeringer eller private firmaer for penger.

Viruset kan brukes til å angripe alle former for systemer som drives av en datamaskin, og lamme hele den grunnleggende infrastrukturen i samfunnet:

Transportsystemet, strømtilførselen, sykehus og politiets nødkommunikasjonssystem kan alt bli satt ut av spill om viruset blir brukt riktig, oppgir den regjeringsansatte datasikkerhetskonsulenten Will Gilpin.

Stuxnet ble skrevet for å angripe for angrep på to av Siemens? prosess- og kontrollsystemer, kalt SCADA-systemer (Supervisory Control and Data Acquisition) - systemer som brukes til å kontrollere og overvåke industrielle prosesser.

Nasjonalstat Ormen innehar evnen til å omprogrammere programmerbare logiske styringer (PLS) og skjule endringer.

Selv om Stuxnet kan spres så enkelt som via en minnepinne, er viruset er så avansert at eksperter overfor Dagbladet har uttalt at det må stå en nasjonalstat bak.

- Bare det å finne en sårbarhet i Windows krever enorm erfaring med datasikkerhet, det tar lang tid å finne dem. Måten Stuxnet er skrevet på gjør at vi karakteriserer det som fjerde generasjon med malware - det er helt utelukket at amatører har skrevet dette, sa Ståle Ekelund, Chief Technical Officer i Norman, til Dagbladet i september.

Utenlandske eksperter har spekulert i om viruset styres av Israel eller USA - grunnet den store oppmerksomheten det har viet Iran - men har ikke lykkes i å bekrefte dette.

ALLER HELLIGSTE: Det var inn hit, til det operative senteret i Bushehr-kraftverket, at viruset ønsket å nå under angrepet på Iran i september. Høytstående britiske IT-kilder bekrefter nå at viruset har havnet på det svarte markedet. Foto: AP/IIPA/Scanpix
ALLER HELLIGSTE: Det var inn hit, til det operative senteret i Bushehr-kraftverket, at viruset ønsket å nå under angrepet på Iran i september. Høytstående britiske IT-kilder bekrefter nå at viruset har havnet på det svarte markedet. Foto: AP/IIPA/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!