Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stygg, men god!

TRONDHEIM (Dagbladet): Nye fiskeslag, nye spennende retter og større satsing på havbruk må til dersom fisken skal erstatte oljen som Norges hovedinntektskilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv om det er ressurskrise innen torskebestanden, har vi ingen generell ressurskrise innen fiskeri- og havbruksnæringen. Folk er glad i fisk og sjømat, og er villig til å betale mye for gode produkter, sier avdelingssjef Lars Horn ved Norges forskningsråd.

Nye fiskeslag og sjømatprodukter, mer videreforedling, større satsing på havbruk og bedre utnyttelse av fiskeavfall og biprodukter til mat og medisinbasert forskning er noe av det som skal til for å øke omsetningen i norsk fiskeindustri.

Flater ut

Fiskerinæringen omsetter for 33 milliarder kroner hvert år, hvorav 30 milliarder kommer fra eksport til utlandet.

Når oljeinntektene begynner å flate ut, har Norges forskningsråd regnet ut at Norge i 2020 vil trenge 340 milliarder fra ny virksomhet for å dekke behovet for ny verdiskapning. Ifølge Lars Horn i Forskningsrådet bør fiskeindustrien og havbruksnæringen fint kunne stå for 150 milliarder av disse.

- Den ser kanskje ikke spesielt lekker ut, men den smaker utrolig godt og er helt trygg å spise, sier fagkonsulent Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet og viser fram et eksemplar av dypvannsfisken isgalt.

Kartlagt

Målet er at isgalten og en rekke andre av de 60 dypvannsartene som hittil er kartlagt, skal bli å finne på norske middagsbord om kort tid.

Under fiskerimessa Nor-Fishing i Trondheim denne uka har han med seg noen av sortene.

- Man kan gjerne rynke på nesa av fiskene som vi ser her, men man skal ikke langt tilbake i tid før folk var like motvillige til steinbit og breiflabb, sier Langedal.

PÅ DYPT VANN: Fagkonsulent Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratet viser fram fisken vi skal ha på middagsbordet i framtida - dypvannsfisken isgalt.