Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stygge Chávez er blitt sexy - og farlig

Krever mer makt gjennom grunnlovsreform. Mener alle andre er fascister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drøye tre uker før det skal avholdes folkeavstemning om 69 forslag til grunnlovsendringer, er Hugo Chávez kåret til en av Venezuelas mest sexy menn.

Presidenten, som har gjort det til en vane å omtale seg selv som stygg og som landets militære kaller for Langbein, nådde en overraskende femteplass på lista, da drøyt 14 000 venezuelanere ble bedt om å kåre landets «premiehingst», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Undersøkelsen ble gjennomført av Federcamaras, Venezuelas næringslivsorganisasjon, som i årevis vært på kant med den sosialistiske presidenten.

Hugo Chávez, leder av det han kaller en sosialistisk revolusjon, er svært populær blant nasjonens mange fattige. Han er også kjent for å flørte med kvinnelige tilhengere, gjerne på direktesendt fjernsyn.

Vil ha utvidete fullmakter

Fullt så gemyttelig forhold har ikke presidenten til landets opposisjon. Denne uka har det vært flere store demonstrasjoner i hovedstaden Caracas mot presidenten og hans forsøk på å få i gjennom svært kontroversielle grunnlovsendringer.

Chávez tok fatt på arbeidet med å endre landets konstitusjon for to år siden. Den gang var argumentet at endringene var nødvendig for å bygge en sterk sosialistisk stat som kunne stå imot den store fienden USA.

Nå har det overveiende Chávez-vennlige parlamentet godkjent at det skal avholdes folkeavstemning om 69 nye grunnlovsendringer 2.desember.

Stygge Chávez er blitt sexy - og farlig

Får Chávez det som han vil kan han stille til gjenvalg på ubestemt tid, han får en utvidelse av presidentperioden fra seks til sju år, han kan innskrenke sivile rettigheter under unntakstilstand, han kan innføre strengere mediesensur og sørge for at nasjonalbanken kommer under statlig kontroll.

Under den nåværende grunnloven kan ikke Chávez, som ble valgt første gang i 1998, stille som kandidat til det neste presidentvalget i 2012.

Chávez\' grunnlovsreform inneholder to svært populære tiltak: seks timers arbeidsdag og rett til velferdsordninger for de som jobber svart. Ingen av disse tiltakene krever riktignok grunnlovsendring.

Studenter og andre som er imot det nye grunnlovsutkastet er antidemokratiske og høyrevridde, og har Washington i ryggen, hevder presidenten.

- Jeg oppfordrer disse folkene som hører til på høyresiden om ikke å gå den fascistiske veien. De velger vanligvis fascistisk vold og konfrontasjon med de juridiske lovene og folket, og de støtter seg alltid til Pentagon, sa Chávez til statlig fjernsyn, da han var i Chile denne uka.

- Vil ha kontroll over universitetene

Universitetsledere beskylder Chávez\' regjering for å ha bevæpnet en gruppe som løsnet skudd mot studenter som hadde deltatt i en fredelig demonstrasjon sammen med 80 000 andre onsdag denne uka.

Minst åtte ble skadd under det voldelige sammenstøtet, to studenter fikk skuddskader.

MOT CHÁVEZ: Studenter deltok onsdag i en demonstrasjon mot Chávez\' grunnlovsreform. Demonstrasjonen i hovedstaden Caracas samlet 80 000. Foto: AFP PHOTO/Pedro REY/SCANPIX
MOT CHÁVEZ: Studenter deltok onsdag i en demonstrasjon mot Chávez\' grunnlovsreform. Demonstrasjonen i hovedstaden Caracas samlet 80 000. Foto: AFP PHOTO/Pedro REY/SCANPIX Vis mer

Fotografer fra nyhetsbyrået AP sier de så minst fire bevæpnede menn - med ansiktene tildekket - som skjøt mot opposisjonelle på universitetsområdet til Universidad Central de Venezuela\'s.

Ministeren for høyere utdannelse, Luis Acuna, kom raskt med tilbud om å sende inn styrker for å kvele opptøyene. Det takket universitetsledelsen nei til med begrunnelse om at tilbudet var et dårlig skjult forsøk på skaffe seg makt.

- Vi vil ikke gå i den fella, sa rektor Elezar Narvaez til AP.

Motstandere av Chávez hevder presidenten i lang tid har ønsket å få en slutt på den uavhengigheten som Venezuelas offentlige universiteter har. De fleste av dem er drevet av rektorer som vant over Chavista-kandidater under studentvalgene.

Ba media slutte å spre hat

Venezuelas justisminister ba media vurdere sin rolle i forbindelse med opptøyene.

- Vi ber media reflektere, og slutte å kringkaste slike forutinntatte nyheter gjennom mediemanipulasjon. Dere fyller befolkningen med hat, sa justisminister Pedro Carrendo.

Studentdemonstrasjonene i Caracas har spredd seg til flere av de større byene, ifølge nyhetsbyrået AP. Reuters meldte i går at fire politimenn skutt av en demonstrant i byen Andean.

SKJØT MOT STUDENTER: En student viser fram en tomhylse etter at det oppstod voldelige sammenstøter på universitetsområdet. Minst to studenter fikk skuddskader.
<B>PÅ KANT MED AKADEMIKERNE: Hugo Chávez vil ha kontroll over universitetene, hevder opposisjonelle. Her fra studentdemonstrasjonen onsdag.
FLØRTER MED DAMENE: Topp fem-plasseringen i kåringen av Venezuelas mest sexy menn, skyldes nok at presidenten er glad i å flørte. Her gjør han sitt beste for å imponere supermodellen Naomi Campbell.
GULRØTTER: Presidenten tilbyr to gulrøtter i den nye grunnlovsreformen som det skal avholdes folkeavsteming om. Den ene er seks timers arbeidsdag, den andre er utvidete velferdsordninger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media