Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Styreleder i SSB: - Meyer fulgte ikke opp styrets vedtak

Lite støtte til Christine Meyer fra SSBs styreleder. Nå skal Meyer selv forklare seg.

FORKLARER SEG NÅ: Christine Meyer ankommer her høringen i Stortinget. Foto: Tomm W. Christiansen
FORKLARER SEG NÅ: Christine Meyer ankommer her høringen i Stortinget. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høringen om spørsmålene rundt omorganiseringen av SSB og tidligere direktør i Christine Meyers avgang foregår nå i Stortinget.

Meyer ankom akkurat høringen.

- Jeg ser fram til å forklare meg, sier Meyer på vei inn.

På spørsmål om hva hun tenker om det som er kommet fram i dag, sier hun at hun har mange kommentarer til det, men det vil hun komme tilbake til.

- Meyer fulgte ikke opp

Selv om det er finansministerens og finansdepartementets rolle som er tema for høringen, har det kommet mye, sterk kritikk av Meyer så langt i høringen.

Den sterkeste kritikken har kommet fra NHOs sjefsøkonom Øistein Dørum.

- Det virket ikke som Meyer forsto samfunnsoppdraget, sier han.

Men heller ikke fra SSBs styre var det mye støtte å hente. Meyer har sagt at de endringene hun gjennomførte i SSB var forankret både i SSB og i SSBs styre.

Styreleder Morten Reymert sa i sin forklaring at han ble bekymret da han så innstillingen fra det såkalte Bye-utvalget. Utvalget som ble ledet av SSBs statistikkdirektør Torstein Bye, skulle vurdere om SSB burde ha en forskningsvdeling, hva som bør være målsetningen for et slikt utvalg, og hvordan dette skulle organiseres.

- Bye-utvalget ser jeg på som nærmest et arbeidsuhell som gikk veldig langt i sine anbefalinger. Det kom også omfattende kritikk i media. Meyer oppfattet også tidlig at det var nødvendig å endre kursen, sier Reymert i høringen.

Bye-utvalgets innstilling ble ikke gjennomførst i sin helhet.

Christine Meyer utformet et prinsippnotat som ifølge styrelederen modifiserte dette en del.

- Ikke godt nok

Han synes imidlertid ikke dette var betryggende nok.

- Jeg mente at endringene ikke korrigerte det nok. Allerede da mente jeg at det var sådd usikkerhet om byråets leveringer og at det var nødvendig å korrigere dette.

- Til styrebehandling den 26. april la jeg fram et utkast til vedtak, der vi var tydelige på en del forhold som måtte hensyntas. Det gjaldt statistikkproduksjon, analyser og så videre som er viktige i den offentlige debatten.

- Meyer hevder at hun ikke har fått noen advarsler. Har hun fulgt opp det hun har fått av styringssignaler fra dere? ble styrelederen spurt.

- Jeg mener vi ga veldig tydelige signaler i dette møtet. Når styret har gjort et vedtak foventer en at direktør følger det opp. Når vi så hvordan dette ble fulgt opp i praksis, det var en omfattende bekymring i debatten til om man kunne levere på modelloppdragene på tid. Jeg mener intensjonene i vedtaket fra april ikke ble fulgt opp i den praktiske gjennomføringen, sier han.

- Meyer har sagt at alle endringer hun har initiert har vært forankret i styret og hos eier. Er det galt?

- Jeg har redegjort for hva styret har vedtatt og gjennomføringen. Når jeg ser resultatet av innplasseringen, hva slags kompetanse som var igjen i forskningsavdelingen, så var dette ikke i tråd med vedtaket. Det normale i en slik prosess, ville vært at vi fulgte opp dette med direktør Meyer, men slik ble det ikke her, siden Meyer sa opp sin stilling.

- Ikke ro enda

I høringen kommer det også fram at konflikten i SSB er dyptgripende, og at splittelsen internt på ingen måte er over.

Ansatt-representant Berit Emberland ble spurt om det var en enighet i forskningsavdelingen om hva samfunnsoppdraget er.

- Enighet om samfunnsoppdraget, nei, det er det ikke. Det har vært en gammel konflikt i forskningsavdelingen i mange år, som nesten har utviklet seg til å bli en dyp kløft, sier hun og beskriver splittelsen som noe som går mellom de som primært framhever verdien av at avdelingen skal drive med forskning som kan publiseres i internasjonale tidsskrifter og en leir som er mer opptatt av modellkjøring.

- Byrået er ikke i ro enda. Jeg håper den nye forskningsdirektøren skal klare å lege noen av disse sårene, sa hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!