Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Styreleder satte sinnene i kok etter Frode-sparkingen. Nå legger han seg flat

Styret i brannvesenet beklager uheldige formuleringer. Varsleren Frode Negård (49) er lettet over at saken nå går mot slutten.

VARSLET: Brannmester Frode Negård er tilbake på jobb etter varslingssaken, og angrer ikke. Nå har styret beklaget uttalelser etter å ha blitt dømt for ulovlig sparking. Kollega Petter Skjærmoen til venstre var en av dem som reagerte på uttalelsene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VARSLET: Brannmester Frode Negård er tilbake på jobb etter varslingssaken, og angrer ikke. Nå har styret beklaget uttalelser etter å ha blitt dømt for ulovlig sparking. Kollega Petter Skjærmoen til venstre var en av dem som reagerte på uttalelsene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar vant brannmester Frode Negård i Sør-Østerdal tingrett mot Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) etter å ha stevnet arbeidsgiveren for retten.

En enstemmig rett kom fram til at 49-åringen ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse som følge av varsling i en rekke artikler i Dagbladet.

Et par uker etter dommen kom imidlertid styret i selskapet med en pressemelding der de erkjente tapet og gjorde det klart at de ikke ville anke. I den samme pressemeldingen antydet imidlertid styret at de ville vunnet saken om de hadde anket den til lagmannsretten.

Brannmenn raste

Det fikk Frode Negårds kolleger til å rase. I et brev til eierne, kritiserte underbrannmester Petter Skjærmoen og ni andre kolleger behandlingen av Negård. De krevde at styrelederen måtte gå som følge av sin tillit til brannsjefen som sto bak den ulovlige oppsigelsen både før, etter og under rettssaken.

Kollegene mente også styrelederen «går langt i å underkjenne rettens avgjørelse».

«I tillegg nører pressemeldingen opp under fortsatt konflikt og provokasjon mellom styret og ansatte.» het det i brevet fra brannmennene til de elleve eierkommunene.

Representantskapet i selskapet tok opp brevet på sitt siste møte, og anbefalte styret om å tydeliggjøre sitt syn etter den siste pressemelding.

I går kom svaret fra styret, der de legger seg flate overfor de ansatte:

«Opprinnelig pressemelding hadde til hensikt å formidle at styret i MHBR ikke ønsket å anke saken videre, og at fokus skulle være å legge saken bak oss og i fellesskap se framover», heter det i meldingen sendt fra styreleder Sven Inge Sunde i går.

- Skapte unødig uro

Styret erkjenner også at de formulerte seg uheldig i den første pressemeldingen.

«Ut ifra reaksjonene forstår styret at vi i deler av pressemeldingen formulerte oss uheldig og derfor skapte unødig uro i saken. Vårt ordvalg var uheldig og bidro til at hva vi ønsket å formidle dessverre ga rom for tolkning.

Styrets valg om ikke å anke innebærer en erkjennelse av at MHBR tapte saken og at de forhold MHBR ble dømt for beklages fra selskapets side.

Styret tar kritikken til etterretning og ønsker ved denne tydeliggjøringen å bidra til at saken avsluttes og fokus for alle kan rettes mot felles innsats for MHBRs utvikling og framtid», heter det.

Kan ende konflikten

Sør-Østerdal tingrett konkluderte i slutten av februar med at brannmester og hovedtillitsvalgt Frode Negård (48) hadde blitt sagt opp som følge av gjentatte varsler mot ledelsen - ved brannsjef Nils-Erik Haagenrud - og bedriftens sikkerhet.

Erkjennelsen som nå kommer fra styret, kan være en endelig slutt på den langvarige konflikten i selskapet med 200 ansatte som har ansvar for beredskapen for rundt 50 000 innbyggere i Våler, Elverum, Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal, Alvdal, Rendalen, Tolga, Tynset og Folldal.

Brannsjef Haagenrud har på sin side tatt permisjon fra MHBR, og leder nå brannvesenet i Rogaland, ett av landets største brannvesen.

- Ville varslet igjen

Frode Negård er tilbake på jobb som brannmester og utrykningsleder i Elverum, etter i underkant av ett års sykemelding som følge av varslersaken.

Han er fornøyd med meldingen som i går kom fra styret.

- Det er positivt at styret endelig innser de faktiske forhold om hva som har skjedd. Nå får vi satt en strek over dette og jobbet med det vi skal, som er tryggheten til folk, sier Negård til Dagbladet.

Det var i mars i fjor, at 49-åringen sto fram i Dagbladet for å varsle om kritikkverdige forhold hos brannvesenet. Som hovedtillitsvalgt i selskapet hadde han varslet styret om dårlig ledelse fra brannsjef Nils-Erik Haagenrud i en årrekke, uten å bli hørt, fortalte han. Han angrer ikke i dag.

- Arbeidsmiljøet er ikke til å kjenne igjen. Vi får også ny sjef i morgen, så det er en veldig positiv stemning. Det er mange blide folk her nå. Jeg mener det var verdt å varsle. Jeg angrer ikke og ville gjort det igjen. Men jeg ville gjort det annerledes, sier brannmesteren til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media