Ordfører i Frankrike dømt for voldtekt

Styrer byen fra cella

Georges Tron (63) nekter å gå av.

FRIKJENT OG DØMT: Georges Tron forlater retten i november 2018, etter å ha blitt frikjent for voldtekt. Nå er han dømt i ankesaken. Foto: Geoffroy van der Hasselt / AFP / NTB
FRIKJENT OG DØMT: Georges Tron forlater retten i november 2018, etter å ha blitt frikjent for voldtekt. Nå er han dømt i ankesaken. Foto: Geoffroy van der Hasselt / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Bystyremøtet i småbyen Draveil utenfor Paris denne uka forløp ikke helt som vanlig. Representanter for ordfører Georges Tron (63) åpnet seansen med å lese et brev fra ham med instrukser for hvordan byens budsjett skal behandles.

Georges Tron selv var ikke å se. Han sitter nemlig i fengsel, etter at han nylig ble dømt for å ha voldtatt en av sine yngre kvinnelige ansatte på rådhuset i byen, skriver The Guardian.

Fem år

En gang var 63-åringen underminister i nå korrupsjonsdømte Nicolas Sarkozys regjering, men måtte i 2011 søke avskjed etter at to kvinner anmeldte ham for seksuelle overgrep begått i 2007 og 2010.

Saken brukte årevis på å komme til retten, og da det først skjedde, i 2018, ble Tron frikjent. Påtalemakten anket imidlertid frifinnelsen på punktene som gjaldt den ene fornærmede, og han ble dømt i ankesaken, ifølge Franceinfo.

Voldtektsdommen lyder på fem års fengsel, hvorav to betinget. Dommen legger vekt på makten han hadde overfor den yngre kvinnen i en underordnet stilling.

Tron på sin side har hele tida nektet all skyld, og har anket saken videre til Frankrikes høyesterett. I mellomtida sitter han i fengsel, og nekter å gå av som ordfører. Han beskriver selv frihetsberøvelsen som en «hindring».

Appell til regjeringen

Utenfor rådhuset under det spesielle møtet denne uka demonstrerte rasende feministiske aktivister. Ord som «skandaløst» og «motbydelig» ble ytret om den voldtektsdømte ordføreren. En kvinnelig bystyrerepresentant fra opposisjonen uttalte at Tron ikke lenger har «moralsk autoritet» til å styre byen med 30 000 innbyggere.

Andre krefter prøver å få Emmanuel Macrons regjering til å avsette 63-åringen, blant annet gjennom en underskriftskampanje. Omkvedet er at det er «ufattelig» at en dømt voldtektsmann fortsetter å utøve makt over en by og den lokale politistyrken.

TIDLIGERE FORSVARER: Éric Dupond-Moretti forsvarte Tron under rettssaken i 2018. Nå er han Frankrikes justisminister. Foto: Geoffroy van der Hasselt / AFP / NTB
TIDLIGERE FORSVARER: Éric Dupond-Moretti forsvarte Tron under rettssaken i 2018. Nå er han Frankrikes justisminister. Foto: Geoffroy van der Hasselt / AFP / NTB Vis mer

Regjeringen har ingen planer om å gripe inn. Justisminister Éric Dupond-Moretti, en tidligere profilert forsvarsadvokat, har uttalt at de ikke kan handle fordi dommen er anket.

- Det er kjetteri å be regjeringen om å ta grep, har Dupond-Moretti sagt.

Tidligere forsvarer

Men ministeren har fått kraftig kritikk for dette, ettersom han var nettopp Trons forsvarer under rettssaken i 2018. Opposisjonssenator Laurence Rossignol er bestyrtet over at regjeringen har latt nettopp en mann som i retten har anklaget de fornærmede kvinnene for å lyve, svare i saken.

Kontroversen rundt Tron har blitt en symbolsak for kvinner som står opp mot mektige politikere. Det har kommet fram at de to fornærmede kvinnene fikk mot til å anmelde 63-åringen i 2011 etter at den tidligere lederen for Det internasjonale pengefondet, Dominique Strauss-Kahn, ble arrestert etter overgrepsanklager (saken ble til slutt henlagt).

På tross av den voldsomme kontroversen rundt voldtektssaken har Tron klart å holde på en betydelig velgermasse, som ga ham gjenvalg som ordfører i fjor, for femte gang siden 1995.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer