Styrer mot Hagen - igjen

For fire år siden avviste Kjell Magne Bondevik ethvert samarbeid med Frp. Selv om Bondevik mener duoen Hedstrøm/Kleppe «nører opp under fremmedfrykt og rasisme», styrer han mot et samarbeid med det samme partiet både i Stortinget og i landets kommuner også denne høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1995 da Dagbladet avslørte at stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm hadde kontakter med rasistiske og sterkt nasjonalistiske organisasjoner, avskrev Bondevik ethvert samarbeid med Fremskrittspartiet lokalt og sentral.

«Vi vil ikke ha politisk samarbeid med Frp verken sentralt eller lokalt,» sa Bondevik, og «lyste partiet i bann».

Slik er det ikke i dag, selv om Bondevik mener det samme i dag om Frp som i 1995.

Sykdomstegn

«Det er et alvorlig sykdomstegn for vårt politisk miljø at etablerte partier på Stortinget har slike kontakter. Det undergraver respekten for menneskeverdet, for det er det disse gruppene står for,» sa Bondevik i 1995.

Nå gjentar og forsterker han overfor Dagbladet at representanter for Frp undergraver respekten for menneskeverdet.

- Uttalelsene fra Kleppe og Hedstrøm nører opp under fremmedfrykt og rasisme, sier Bondevik til Dagbladet.

Samtidig som Bondevik etterlyser at Carl I. Hagen tar avstand fra de ekstreme på partiets høyre fløy, er han nå opptatt av å omtolke hvilken type samarbeid sentrumsregjeringen kan ha med Frp i Stortinget og i kommunestyrene.

Avgrenset

- Jeg har ikke på noen avgjørende måte skiftet syn på samarbeid med Frp. Et generelt politisk samarbeid som binder oss på områder der vi er uenige var verken aktuelt i 1995 eller nå i 1999. Et avgrenset sak-til-sak-samarbeid, også om budsjettet, kan jeg ikke avvise hvis det er et resultat vi kan gå god for. Det er selvsagt avgjørende.

Vi vil overhodet ikke kjøpslå om vår flyktning- og asylpolitikk i forbindelse med et budsjett, sier Bondevik til Dagbladet.

Splitter regjeringen

Sentrumsregjeringens tette samarbeid med Frp er nå i ferd med å skape splid innad i regjeringspartiene. I går gikk Senterpartiets nestleder, Åse Grønlien Østmoe, ut og mente regjeringen ikke tåler et nytt budsjettsamarbeid med Frp etter Kleppe og Hedstrøms uttalelser om innvandrere. Spørsmålet vil bli drøftet på Sp's landsstyremøte i helga.

Dagbladet har snakket med en del av Senterpartiets ordførere og fylkesordførere, og det er stor uenighet om partiet må vurdere å avvise budsjettsamarbeid med Frp i høst.

- Utspillene til Kleppe og Hedstrøm representerer en usmakelig politikk, og det er virkelig grunn til å spørre om vi kan samarbeide med dette partiet, sier Åse Grønlien Østmoe til Dagbladet.

Rasistiske

- Mor Åse er en fornuftig dame. Utspillene fra Frp-representantene er helt uakseptable ut ifra et normalt menneskesyn, med klare undertoner av rasisme. De rører i grumset i bunnen av den norske folkesjela, og det er ikke dette som fører landet framover, sier fylkesordfører Jon Fløisland i Aust-Agder.

- Enoksen skulle vært mye, mye klarere og tatt klart avstand fra Frp. Hvis dette er Frp's politikk, kan vi ikke samarbeide med dette partiet, mener Karlsøy-ordfører Thor Tøllefsen.

<B>REFSER HEDSTRØM, MEN: </B>- Jeg har ikke på noen avgjørende måte skiftet standpunkt, sier statsminister Kjell Magne Bondevik