Styrer mot katastrofe

Navn: Robert MugabeAlder: 76Yrke: President

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den tilsynelatende endeløse afrikanske tragedien spiller den tidligere frigjøringshelten Robert Mugabe i øyeblikket hovedrollen. Han gjør det med de samme velkjente virkemidler vi har sett så mange ganger før: rå maktmisbruk, utbytting, systematisk brudd på elementære menneskerettigheter, grådighet og vanstyre.

Som så mange ganger tidligere er hovedrolleinnehaveren en tidligere høyt respektert frigjøringsleder i kampen mot det hvite kolonistyret. Ikke minst ble han dyrket og lyttet til her i Skandinavia, hvor han både oppholdt seg og fikk betydelig moralsk og økonomisk støtte til kampen mot det hvite mindretallsregimet i daværende Rhodesia.

I fjor utga Ian Smith, den hvite farmeren som i 15 år etter bruddet med kolonimakten Storbritannia styrte landet til det i 1980 fikk svart flertallsstyre og skiftet navn til Zimbabwe, sine memoarer. Her beskriver han sin gamle erkefiende Mugabe som farlig, inkompetent og tydelig senil. Dette er ikke bare en bitter, gammel manns dom over en rival som for 20 år siden kjørte ham ut over historiens sidelinje: Smiths oppfatning blir delt av alle svarte opposisjonspolitikere i hjemlandet og en stor del av befolkningen, uansett rase eller hudfarge. Mugabe blir også sett på med den største skepsis av det internasjonale samfunn. Både Verdensbanken og betydelige vestlige giverland, Norge inkludert, har skrudd igjen pengekrana.

Det er ikke hovedgrunnen til at Zimbabwe nå står på randen av kaos og ruin. Det har Mugabe selv sørget for. Arbeidsløsheten har passert 50 prosent, inflasjon og renter nærmer seg 60 prosent. Valutaen, som i 1980 lå på nivå med det britiske pundet, har mistet 80 prosent av sin verdi på to år. I dag går det nærmere 70 zimbabwedollar på et pund. Den katastrofale økonomiske situasjonen til tross: Mugabe har økt lønningene til de statsansatte med 60- 90 prosent og doblet lønningene i de væpnede styrker. Regjeringen har tredoblet sine lønninger.

Mugabes militære eventyr i nabostaten Kongo, der Zimbabwe deltar med 11000 soldater og flyvåpenet, koster landet 16 millioner dollar i måneden. Samtidig har konfiskeringen av farmer eid av hvite ført til full stopp i valutainntektene. Store deler av den en gang så vakre hovedstaden Harare er ødelagt etter voldsomme demonstrasjoner. Kollektivtrafikken har stoppet fullstendig.

Teppefall nærmer seg for den lærerutdannede diktatoren, som for fire år siden giftet seg med sin 31 år gamle sekretær og brukte 60 millioner kroner på bryllupsfesten.