Mot blågrønn smell:

Styrer mot tap på sak etter sak

Eiendomsskatt, eldreomsorg, utvidet alkoholsalg og fritt skolevalg: Her er sju saker fra regjeringserklæringa hvor de blågrønne styrer mot en smell i Stortinget.

MÅ BITE I DET SURE EPLET: På Hotel Jeløy radio søndag presenterte Frp-leder Siv Jensen, statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande sin felles regjeringsplattform. Det gjenstår å se hvor mye av deres ønskede politikk som går gjennom i Stortinget. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
MÅ BITE I DET SURE EPLET: På Hotel Jeløy radio søndag presenterte Frp-leder Siv Jensen, statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande sin felles regjeringsplattform. Det gjenstår å se hvor mye av deres ønskede politikk som går gjennom i Stortinget. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Både Venstre og Frp kunne juble over flere store seire i regjeringsplattformen - men ikke alle hjertesakene til regjeringspartiene har flertall i Stortinget.

Allerede nå virker flere saker fra den nye regjeringsplattformen usannsynlige.

Det viser en rundspørring Dagbladet har gjort til Ap, Sp, SV og KrF.

Disse partiene kan danne flertall sammen med den nye regjeringen i Stortinget - eller sørge for at sakene strander i Stortinget.

Blant sakene hvor regjeringen allerede nå styrer mot nederlag i Stortinget er flere av Frps seiere.

Lista inneholder blant annet:

  • Eiendomsskattekutt. Regjeringen vil slite med å få flertall for Frps største seier i plattformen, nemlig det planlagte kuttet i eiendomskatten, hvor makstaket planlegges justert fra sju til fem promille. KrF gjorde det tidligere denne uka klart at de ikke støtter det. Det gjør heller ikke Ap, Sp eller SV.
  • Statlig finansiert eldreomsorg. Ingen av partiene virker innstilt på å støtte punktet i regjeringsplattformen om å utvide forsøksordningen i tid og antall. Ordningen, som er Frps hjertesak, er omtalt som en flopp, og nesten samtlige av forsøkskommunene fra forrige stortingsperiode rømte fra ordningen.

–Dette er et Frp-gjennomslag som er litt vanskelig å forstå, for ordningen har ikke framstått som en stor suksess så langt, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad i en epost til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer