Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot blågrønn smell:

Styrer mot tap på sak etter sak

Eiendomsskatt, eldreomsorg, utvidet alkoholsalg og fritt skolevalg: Her er sju saker fra regjeringserklæringa hvor de blågrønne styrer mot en smell i Stortinget.

MÅ BITE I DET SURE EPLET: På Hotel Jeløy radio søndag presenterte Frp-leder Siv Jensen, statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande sin felles regjeringsplattform. Det gjenstår å se hvor mye av deres ønskede politikk som går gjennom i Stortinget. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
MÅ BITE I DET SURE EPLET: På Hotel Jeløy radio søndag presenterte Frp-leder Siv Jensen, statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande sin felles regjeringsplattform. Det gjenstår å se hvor mye av deres ønskede politikk som går gjennom i Stortinget. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Venstre og Frp kunne juble over flere store seire i regjeringsplattformen - men ikke alle hjertesakene til regjeringspartiene har flertall i Stortinget.

Allerede nå virker flere saker fra den nye regjeringsplattformen usannsynlige.

Det viser en rundspørring Dagbladet har gjort til Ap, Sp, SV og KrF.

Disse partiene kan danne flertall sammen med den nye regjeringen i Stortinget - eller sørge for at sakene strander i Stortinget.

Blant sakene hvor regjeringen allerede nå styrer mot nederlag i Stortinget er flere av Frps seiere.

Lista inneholder blant annet:

  • Eiendomsskattekutt. Regjeringen vil slite med å få flertall for Frps største seier i plattformen, nemlig det planlagte kuttet i eiendomskatten, hvor makstaket planlegges justert fra sju til fem promille. KrF gjorde det tidligere denne uka klart at de ikke støtter det. Det gjør heller ikke Ap, Sp eller SV.
  • Statlig finansiert eldreomsorg. Ingen av partiene virker innstilt på å støtte punktet i regjeringsplattformen om å utvide forsøksordningen i tid og antall. Ordningen, som er Frps hjertesak, er omtalt som en flopp, og nesten samtlige av forsøkskommunene fra forrige stortingsperiode rømte fra ordningen.

–Dette er et Frp-gjennomslag som er litt vanskelig å forstå, for ordningen har ikke framstått som en stor suksess så langt, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad i en epost til Dagbladet.

–Vi kommer på ingen måte til å støtte utvidelsen av et dårlig prosjekt som ingen kommuner ville ha, understreker helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Ap.

  • Fritt skolevalg i alle fylker. Sp, SV, Ap og KrF sier alle nei.

–Vi vet at våre folk i de ulike fylkene gjør ulike vurderinger, men poenget vårt er at dette bør være en frihet de enkelte fylkene skal få ha, sier utdanningspolitisk talsperson Hans Fredrik Grøvan i KrF.

–Det er både udemokratisk og en trussel mot distriktsskolene at regjeringen vil tvinge fylker til å gjennomføre fritt skolevalg. Resultatet vil bli at det blir ikke fritt, men ufritt skolevalg, og i fylker som Trøndelag, Hordaland og i Nord-Norge vil det utgjøre en sterk trussel for distriktsskolene og frata de lokale folkevalgte makt. Regjeringen må bare rive i stykker fesstalene om lokaldemokrati og sette fyr på dem, sier utdanningspolitisk talsperson Martin Henriksen i Arbeiderpartiet.

  • Liberaliseringer i konsesjonsloven. Sp, Ap, SV og KrF sier i utgangspunktet nei til liberaliseringer i konsesjonsloven.

–Vi er et konstruktivt opposisjonsparti, men når det gjelder konsesjonsloven kan de ikke regne med noe flertall sammen med oss, sier landbrukspolitisk talsperson Steinar Reiten i KrF.

  • Utrede fjerning av odelsloven. Regjeringserklæringen inneholder en formulering om at odelsloven og dens grunnlovsvern skal utredes fjernet. Det har ikke støtte hos KrF, Sp, eller SV. Det er heller ingenting som tyder på Ap-støtte til dette, skal man tro næringspolitisk talsperson Terje Aasland i Ap.
  • Forenkle reglene for søndagshandel. Regjeringen vil gjøre det enklere å holde søndagsåpent. KrF markerte sin misnøye mot forslaget bare timer etter at regjeringsplattformen var klar. Sp, Ap og SV opplyser til Dagbladet at heller ikke de vil si ja til det.
  • Utvidede salgstider for alkohol. Mens man i dag kan handle alkohol på butikken fram til klokka 20 på hverdager og 18 på lørdager, vil regjeringen nå at den ytre ramma for kommunal salgsbevilling kan økes til kl. 21. Samtidig ble det åpnet for at Vinmonopolet skal få ha lengre åpent. Det virker nå lagt dødt, slik TV2 skriver i dag.

–Mister ikke nattesøvnen

Frps parlamentariske nestleder Helge Andre Njåstad sier han ikke mister nattesøvnen av tapssakene,

Stortingspolitikeren tror at særlig KrF kan snu i sakene når det kommer til stykket, og utelukker heller ikke at andre partier kan skifte mening når sakene først kommer til Stortinget.

TAR DET MED RO: Helge Andre Njåstad fungerer som parlamentarisk nestleder i Frps stortingsgruppe. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TAR DET MED RO: Helge Andre Njåstad fungerer som parlamentarisk nestleder i Frps stortingsgruppe. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

–Det er ikke overraskende at primærstandpunktene til partiene viser dette, men de siste månedene er fulle av eksempler på at partier får gjennomslag de står alene om. Det har vi fått på maskinskatt, mens KrF har fått det på andre ting, sier Njåstad, og sikter til forhandlingene om inneværende års statsbudsjett.

KrF-leder Knut Arild Hareide har imidlertid vært tydelig på at deler av distrikts- og skattepolitikken i regjeringsplattformen er tung å svelge for KrF, senest i et intervju med Klassekampen tirsdag.

Pelsdyrseier

I mange av sakene fra regjeringserklæringen er det fortsatt uklart hva slags utfall sakene vil få i Stortinget.

Andre ting virker det å være et avklart flertall for.

Det gjelder blant annet Venstre-seieren om avvikling av pelsdyrnæringen, og spørsmålet om å jobbe for omsorgssenter i hjemlandet for mindreårige asylsøkere.

Sistnevnte punkt var en del av asylforliket på Stortinget, og støttes sannsynligvis av dem, opplyser Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til Dagbladet.

Det kan også være duket for flertall for at ansiktsdekkende hodeplagg som nikab og burka ikke skal tillates i barnehage- og undervisningssituasjoner.

Her sendte regjeringen i fjor sommer et forslag til forbud på høring etter at Ap og MDG på Stortinget etterlyste nasjonale regler på området.

Kan støtte deler

Ap-nestleder Hadia Tajik underslår ikke at det er ting i plattformen Ap kan støtte, samtidig som Ap på ingen måte vil gi noen blankostøtte til regjeringen.

– Det er noen ting i denne plattformen som samsvarer med vår politikk. Avvikling av pelsdyrnæring er ett eksempel, vi synes også det er spennende med tredeling av foreldrepermisjonen. Også rusreformen og heroinassistert behandling i LAR er eksempler på punkter som harmonerer med Aps politikk på området, skriver hun i en epost til Dagbladet:

– Når det er sagt er det først når disse sakene blir lagt fram at vi vil ta endelig stilling til dem. Grunnen til det er at regjeringen kan legge inn premisser som gjør det vanskelig å støtte dem. Det har jeg selv erfart tidligere med politireformen. Bakteppet var en tverrpolitisk enighet i Stortinget, likevel fikk vi en proposisjon fra regjeringen som krevde mye jobb i Stortinget, forklarer hun i eposten.

NOEN NEI: Ap-nestleder Hadia Tajik sier deler av regjeringsplattformen kan være verdt Aps støtte i Stortinget, mens hun kan si nei til andre ting med en gang. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NOEN NEI: Ap-nestleder Hadia Tajik sier deler av regjeringsplattformen kan være verdt Aps støtte i Stortinget, mens hun kan si nei til andre ting med en gang. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!