Styrer unna transportstreik

Meklingsmann Dag Nafstad har håp om en løsning på meklingen i transportsektoren, etter at han la fram en skisse til løsning i ettermiddag. Men partene trenger trolig den tilmålte meklingstiden for å bli enige om kronetillegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Skissen omfattet ikke forslag til kronetillegg, men han ville trolig komme tilbake med et slikt forslag senere på kvelden.

Nafstad sa at partene var oppsatt på å finne en løsning før midnatt. Han mente det var en god tone i forhandlingene med tanke på den store avstanden mellom det opprinnelige tilbudet og kravet om lønnstillegg for buss- og lastebilsjåførene. Det opprinnelige kravet fra de to arbeidstakerorganisasjonene, Norsk Transportarbeiderforbund og Norsk Rutebilarbeiderforbund, var et tillegg på 17 kroner timen. Tilbudet fra Transportbedriftenes Landsforening var på kroner 5,50 i timen.

Arbeidstakerorganisasjonene skal ha redusert kronekravet under meklingen. Etter det NTB forstår, var kravet onsdag kommet ned mot 10 kroner i timen. Arbeidsgiverne har under meklingen sagt seg villig til å øke sitt tilbud mot at de får noe igjen fra motparten.

Omfattende overenskomst

- Det er spørsmål utenom kronetillegget som drøftes og som kan gi utslag for kronetillegget. Bortfall av frikort på bussene for sjåførene og deres familier er et slikt spørsmål, sa Nafstad til NTB.

Om den framlagte skissen sa meklingsmannen at han hadde lagt fram en måte å tenke på når det gjelder lønnstillegget. I den framlagte skissen hadde han også lagt fram forslag til løsning på mange av de andre spørsmålene i tariff-meklingen mellom partene.

- Det er en omfattende overenskomst partene drøfter, der det blant annet inngår særbestemmelser for turbilsjåførene, sa Nafstad.

Letter meklingen

De to arbeidstakerorganisasjonene, det LO-tilknyttede Transportarbeiderforbundet og det YS-tilknyttede Rutebilarbeiderforbundet, har for første gang i historien samarbeidet under forhandlingene med arbeidsgivermotparten.

- At de to organisasjonene har lagt fram et felles krav, letter meklingen, sa Nafstad onsdag kveld og la til at det var god framdrift i meklingen.

Dersom det ikke blir noen meklingsløsning, går 3.000 buss-sjåfører tilknyttet de to arbeidstakerorganisasjonene i Oslo, Akershus og Sør-Trøndelag ut i streik fra torsdag morgen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer