- Styres av egne karriereplaner

- Det er maktpåliggende for Aps leder Thorbjørn Jagland å komme fort tilbake til makten fordi trusselen fra Jens Stoltenberg blir stadig sterkere. Jagland mer opptatt av egne karriereplaner enn hva som er best for Arbeiderpartiet, mener Venstre-leder Lars Sponheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sponheim tror Jagland er mer sugen på å komme raskt tilbake i posisjon enn han gir inntrykk av utad. Venstres leder fastslår at det faktum at «alle» vil ha Stoltenberg, også et flertall blant Aps velgere, må stresse Jagland.

- Jagland styres mer av taktikk og egne karriereplaner, enn av hva som er best for Arbeiderpartiet. På grunn av at Stoltenberg seiler opp, er det viktig for han å komme raskt tilbake, selv om partiet hadde trengt å konsolidere seg og finne en politisk forankring utover det å administrere Norge, er Sponheims klare tale.

Udugelig

Den utskjelte Venstrelederens analyse går rett inn i sommerens hete debatt om statsministerkandidater. Næringslivet og Carl I. Hagen foretrekker Stoltenberg.

- Nå har vi har tre statsministerkandidater, to av dem fra Arbeiderpartiet. Skal vi tro Carl I. Hagen ville en Ap-regjering under Jens Stoltenberg umiddelbart fått FrPs støtte og sentrumsregjeringen ville vært død. Dette er en utrolig situasjon, mener Sponheim som også er nådeløs i sin kritikk av Jagland som statsministerkandidat:

- Jagland viste seg udugelig som statsminister. Men som partileder er han den beste for Arbeiderpartiet, mener Sponheim.

Altomfattende

- Jens derimot er en dyktig sosialøkonom som har mange av Gros egenskaper. Med Jens vil Ap fort bli et altomfattende sentrumsparti. Jens kunne godt vært partileder i de fleste partier i Norge, er Sponheims oppsiktsvekkende konklusjon.

Sponheim koster også på seg litt raushet:

- Jeg unner Jagland denne sommeren med meningsmålinger som går oppover, selv om dette er et resulat av omstendigheter som renteøkning, mer enn et resultat av hans taktiske disposisjoner. Jagland har slitt tungt i år. Det må være godt for han å endelig kunne like å se seg selv i speilet, framholder Sponheim og kommer til slutt med en advarsel.

- Men hører Jagland mer på Terje Rød Larsen nå, kan det bli livsfarlig for han nok en gang.