Millioner til Oslosenteret

Styret sa nei: - Flere varsellamper

Styret i Kjell Magne Bondeviks Oslosenteret sa først nei til millioner fra en Saudi-basert organisasjon, fordi flere varsellamper lyste. Så tok de imot de samme pengene likevel.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har avslørt hvordan tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i år mottok drøyt 3,2 millioner kroner fra den religiøse organisasjonen Muslim World League (MWL). Pengene til Bondevik fra MWL, ble overført via en stiftelse tilhørende Høyre-politiker Aamir Javed Sheikh.

2,75 millioner kroner av Bondeviks honorar ble overført til Oslosenteret, hvor Bondevik er styreleder.

Muslim World League er sterkt tilknyttet, og i stor grad finansiert av, det saudiarabiske regimet, ifølge eksperter Dagbladet har snakket med.

Saudi-Arabias ambassadør til Norge har bekreftet overfor Dagbladet at Muslim Wold League finansieres via et fond som er underlagt Saudi-Arabias regjering.

Bondevik og Sheikh viser til MWLs leder Mohammad al-Issa, som sier at MWL er en internasjonal, uavhengig organisasjonen som ikke finansieres av noen stat.

Nå kan Dagbladet avsløre at styret i Oslosenteret først sa nei til å få penger fra Muslim World League.

- Forsøk på å skjule

Sverre Lodgaard, tidligere direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og fortsatt NUPI-forsker med blant annet Midtøsten som spesiale, er styremedlem i Oslosenteret. Han sier til Dagbladet at styret først sa nei til avtale med Muslim World League fordi det var flere «varsellamper» som lyste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer