Millioner til Oslosenteret

Styret sa nei: - Flere varsellamper

Styret i Kjell Magne Bondeviks Oslosenteret sa først nei til millioner fra en Saudi-basert organisasjon, fordi flere varsellamper lyste. Så tok de imot de samme pengene likevel.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Dagbladet har avslørt hvordan tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i år mottok drøyt 3,2 millioner kroner fra den religiøse organisasjonen Muslim World League (MWL). Pengene til Bondevik fra MWL, ble overført via en stiftelse tilhørende Høyre-politiker Aamir Javed Sheikh.

2,75 millioner kroner av Bondeviks honorar ble overført til Oslosenteret, hvor Bondevik er styreleder.

Muslim World League er sterkt tilknyttet, og i stor grad finansiert av, det saudiarabiske regimet, ifølge eksperter Dagbladet har snakket med.

Saudi-Arabias ambassadør til Norge har bekreftet overfor Dagbladet at Muslim Wold League finansieres via et fond som er underlagt Saudi-Arabias regjering.

Bondevik og Sheikh viser til MWLs leder Mohammad al-Issa, som sier at MWL er en internasjonal, uavhengig organisasjonen som ikke finansieres av noen stat.

Nå kan Dagbladet avsløre at styret i Oslosenteret først sa nei til å få penger fra Muslim World League.

- Forsøk på å skjule

Sverre Lodgaard, tidligere direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og fortsatt NUPI-forsker med blant annet Midtøsten som spesiale, er styremedlem i Oslosenteret. Han sier til Dagbladet at styret først sa nei til avtale med Muslim World League fordi det var flere «varsellamper» som lyste.

Men så tok styret imot millionbeløp til senteret likevel, da pengene kom via Sheikhs Stiftelsen Dialog For Fred. Lodgaard uttrykker overfor Dagbladet at det er greit.

- Det er Stiftelsen Dialog For Fred vi forholder oss til, sier Lodgaard.

Det reagerer økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Alexander Cappelen, på:

- Det er vanskelig å se noen god forklaring på hvorfor varsellampene skulle slutte å blinke bare fordi pengene ble kanalisert gjennom Dialog for Fred. Tvert imot kan det framstå som et forsøk på å skjule kilden til pengestøtten, sier Cappelen til Dagbladet.

KRITISK: Økonomiprofessor Alexander Cappelen. Foto: NHH
KRITISK: Økonomiprofessor Alexander Cappelen. Foto: NHH Vis mer

Verken Lodgaard eller Kjell Magne Bondevik ønsker å kommentere påstanden om at det er et forsøk på å skjule pengestøtten.

Bondevik sier til Dagbladet at pengene er et honorar fra Stiftelsen Dialog For Fred, som han har samarbeidet med i flere år, særlig i sammenheng med «interreligiøse dialoger».

- Dette er av personlig interesse for meg og ikke en del av Oslosenterets demokratiarbeid, og derfor heller ikke en «omgåelse» av vedtak i Oslosenterets styre, skriver Bondevik i en e-post.

Han sier at styret i Oslosenteret ikke inngikk samarbeid med MWL fordi deres «programinteresser er ulike Oslosenterets, som arbeider primært med demokratistøtte hovedsakelig i Øst-Afrika».

Sa nei til avtalen

Styremedlem Sverre Lodgaard, som er en svært anerkjent Midtøsten-forsker, bekrefter at styret sa nei til en avtale med Muslim World League. Det er en organisasjon som knyttes tett til Saudi-Arabias autoritære regime av eksperter Dagbladet har snakket med.

- Vi vedtok å ikke inngå noen avtale med Muslim World League, i fjor, så vidt jeg husker, sier Lodgaard til Dagbladet.

Han sier følgende om hvorfor styret Oslosenteret ikke ville samarbeide med Muslim World League:

- Oslosenteret arbeider først og fremst med demokratistøtte, og samarbeid med MWL var ikke naturlig, sier Lodgaard.

Han fortsetter:

- Vi må alltid sikre oss at det ikke er noen uønskede bindinger knyttet til aktiviteten vi blir med på, og der er vi veldig strenge. Vi tar ikke lett på slike spørsmål. I denne diskusjonen var det flere varsellamper som ble nevnt av forskjellige styremedlemmer.

Styret visste

Lodgaard sier til Dagbladet at de 2,75 millionene Oslosenteret har mottatt, kom fra Aamir J. Sheikhs Stiftelsen Dialog For Fred, og at styret forholder seg til stiftelsen.

Samtidig bekrefter Lodgaard at styret visste at pengene egentlig kommer fra Muslim World League.

- Ja, og vi visste at MWL hadde fått penger fra Saudi-Arabia og andre land, men det var før. Nå mottar de ikke penger fra regjeringer lenger, sier Lodgaard.

I STYRET: Forsker Sverre Lodgaard. Foto: NTB scanpix
I STYRET: Forsker Sverre Lodgaard. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den forklaringen er identisk med det Aamir J. Sheikh og Kjell Magne Bondevik har gitt i sine tilsvar til Dagbladet. De viser til MWLs leder Mohammad al-Issa, som sier at MWL er en internasjonal, uavhengig organisasjonen som ikke har mottatt støtte fra noen stat de siste fem åra.

Tre framtredende, internasjonale eksperter på temaet sier derimot noe annet til Dagbladet: De sier organisasjonen i stor grad er finansiert av, og tilknyttet, Saudi-Arabias autoritære regime.

Saudi-Arabias ambassadør til Norge, Amal al-Moallimi, har også bekreftet overfor Dagbladet at MWL finansieres via et fond som er underlagt Saudi-Arabias regjering.

Til dette svarer Lodgaard:

- MWL er en paraplyorganisasjon for den muslimske verden og har i de seinere åra redusert sin avhengighet av andre. Men Saudi-Arabia har sikkert mange veier til innflytelse.

- Styret har sviktet

Økonomiprofessor Alexander Cappelen er mangeårig leder, og nå styreleder, for Senter for etikk og økonomi ved NHH. Han mener at pengene som Oslosenteret har fått, kan føre til uønskede bindinger.

- En fare er at det oppstår bindinger til saudiarabiske myndigheter – noe som vil være svært problematisk for en organisasjon som Oslosenteret. Dessuten vil samarbeidet med Oslosenteret kunne bidra til å gi legitimitet til et autoritært regime, sier Cappelen.

Han sier at styret har et ansvar for å undersøke hvor donasjoner kommer fra, spesielt vesentlige donasjoner.

- Men man må ikke bare undersøke hvor pengene kommer fra – man må også ta konsekvensene av slike undersøkelser og avvise uønskede donasjoner. På det punktet virker det som om styret har sviktet, sier Cappelen.

Dagbladet har tidligere skrevet at det er inngått avtaler mellom henholdsvis MWL og Dialog for Fred, og så mellom Dialog for Fred og Bondevik. Disse avtalene har ikke Sheikh og Bondevik gitt innsyn i. Cappelen mener at Oslosenterets styre burde ha satt seg inn i disse avtalene.

- Dette er opplagt informasjon som er relevant for styret og som de burde vært gjort kjent med.

Cappelen legger til:

- Slik saken framstår, virker det klart at Oslo-senteret må få bedre kontroll med hvem de mottar donasjoner fra. Det undergraver senterets legitimitet og mulighet til å jobbe for en mer demokratisk verdensorden, dersom de mottar støtte fra et autoritært regime.

- Piggene ute

Dagbladet har spurt styremedlem Lodgaard om hvorfor det var greit å motta penger fra Muslim World League gjennom Stiftelsen Dialog For Fred, når styret sa nei til avtale med Muslim World League.

- MWL var ingen naturlig partner for Oslosenteret, som har demokratistøtte som sitt primære arbeidsområde. Med Dialog for Fred stilte det seg annerledes, sier Lodgaard.

- Har dere i styret gjort jobben deres med å undersøke hvor støtten kommer fra, og sikre at den ikke gir uønskede bindinger til Saudi-Arabia?

- I tilfelle Saudi-Arabia er piggene ute med det samme. I mange andre tilfeller kan støtte og innflytelse være mer fordekt og derfor vanskeligere å forholde seg til. Oslosenteret skal være fritt for bindinger til alle sine samarbeidspartnere.

- Du er en svært anerkjent Midtøsten-forsker. Mener du det er greit å motta penger som stammer fra Saudi-Arabia?

- Svaret er det samme for Saudi-Arabia som for andre land og kilder: Bare hvis bindinger unngås. Uavhengigheten må stå i høysetet, sier Lodgaard.

Vil ikke kommentere

Dagbladet har stilt spørsmål til alle styremedlemmene i Oslosenteret om hvorfor styret sa nei til en avtale med Muslim World League, og hva de synes om at senteret likevel tok imot de samme pengene – da de ikke kom direkte fra Muslim World League i Saudi-Arabia.

I styret sitter flere mennesker med god kjennskap til internasjonale forhold og lang erfaring med å uttale seg i mediene. De ønsker ikke å kommentere saken.

I tillegg til tidligere NUPI-direktør Lodgaard, sitter både tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) og tidligere forsvarsminister Eldbjørg Løwer (V) i styret. Sistnevnte har blant annet ledet EOS-utvalget som overvåker de hemmelige tjenestene.

Vollebæk har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Dagbladet. Løwer vil ikke kommentere saken før den blir behandlet i styret seinere i måneden. Hun ble styremedlem i juni i år, og var ikke i styret da det sa nei til samarbeid med MWL.

Styremedlem Turid Leirvoll, tidligere mangeårig partisekretær i SV, henviser til styreleder Bondevik for kommentarer. Styremedlem Julie Christiansen, tidligere stortingsrepresentant for Høyre, ønsker ikke å kommentere saken og henviser til styreleder og Oslosenterets leder.

- Ingen bindinger

Dette sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik om hvorfor han inngikk et samarbeid med Stiftelsen Dialog For Fred, etter at styret i Oslosenteret sa nei til å samarbeide med Muslim World League:

- Mange ulike organisasjoner ønsker å samarbeide med Oslosenteret, og styret gjennomgår da en bedømmelse av hvorvidt de passer til organisasjonens programinteresse. Demokrati-assistanse er Oslosenterets hovedprogram, og MWL passet derfor ikke for organisasjonen. Da MWL uttrykte ønske om en samarbeidsavtale, sa derfor styret enstemmig nei til dette, skriver Bondevik.

Han sier han har samarbeidet med Stiftelsen Dialog For Fred lenge.

- Jeg finner det naturlig å delta på arrangementer i sammenheng med muslimske representanter som blant annet MWLs generalsekretær. På disse arrangementene deltar også andre religiøse representanter.

Bondevik sier at det ikke er knyttet noen politiske bindinger til noen av dem som gir støtte til Oslosenteret, og at senteret alltid vil forbeholde seg retten til å uttale seg fritt.

Styreleder Bondevik vil ikke gi Dagbladet styrevedtaket fra Oslosenteret, eller si hvor mye han totalt har fått betalt fra Stiftelsen Dialog For Fred.

Oslosenterets daglige leder Karolina Olofsson sier til Dagbladet at Oslosenteret ikke har noen avtale med, eller mottar penger fra, MWL. Hun bekrefter at senteret er kjent med at pengene fra Stiftelsen Dialog For Fred kommer fra MWL.

- Dialog for Fred er en av våre sponsorer og vi vet at de får penger fra MWL til å arrangere seminarer og konferanser, men vi har ingen innsikt i deres interne økonomi, skriver Olafsson.

Hun sier at Oslosenteret er en upartisk organisasjon som ikke bindes av noen politisk agenda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer