<strong>HISTORISK LAV:</strong> Sentralbanksjef Øystein Olsen, i midten, kunngjorde den hisoriske renta i dag. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller hva det har å si for folks privatøkonomi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Heikko Junge / NTB Scanpix / Frank Karlsen / Dagbladet
HISTORISK LAV: Sentralbanksjef Øystein Olsen, i midten, kunngjorde den hisoriske renta i dag. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller hva det har å si for folks privatøkonomi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Heikko Junge / NTB Scanpix / Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Styringsrenta er historisk lav: Dette betyr det for deg

- Stresstest økonomien din, sier forbrukerøkonom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I tråd med det som var forventet, besluttet Norges Bank å kutte styringsrenta med 25 basispunkter, slik at renta nå ligger på 1,00 prosent. Det gjør styringsrenta historisk lav.

Men hva betyr det egentlig for folks privatøkonomi? Er det et godt tegn, eller er det stille før stormen?

- At renta settes ned, er et tegn på at den norske økonomien gjør det dårligere - men det er til dels positivt for folks privatøkonomi, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dagbladet torsdag formiddag.

Du har ikke mer penger - Det er blant annet et virkemiddel for å få folk til å opprettholde forbruket sitt. Men at renta settes ned, betyr ikke nødvendigvis at du sitter igjen med mer penger. Lønningene vil ikke stige så mye som du er vant til.

Derfor vi passe oss, mener Sandmæl. Ifølge Sentralbanken ligger lønnsveksten i 2015 an til å bli lavere enn antatt i mars.

- For privatøkonomien betyr det at renteutgiftene på boliglånet blir lavere, samtidig som det betyr at du ikke får så mye igjen for sparepengene du har i banken.

Men hva skal man gjøre med pengene sine?

- Selv om det er oljenæringen som nå er mest utsatt, betyr ikke det at andre næringer kan være i faresonen. Når mange nok trykker på forbruksbremsen, så kan det gå ut over også din jobb. Hvis mange nok slutter å kjøpe bil, så vil arbeidsledigheten øke i bilindustrien også, sier Sandmæl.

Stresstest økonomien Forbrukerøkonomen ber folk ta en stresstest av økonomien sin.

- Skaff deg oversikt: Sett opp et budsjett, luk ut de elementene du egentlig ikke trenger. Hvor mange TV-kanaler trenger du egentlig? Kanskje du kan spare penger på å bytte telefon-, strøm- og forsikringsleverandør? Vi er ikke så gode på å sette opp budsjett i Norge - vi er faktisk dårligst i Europa. Men det bør vi gjøre, sier hun.

<strong>I DAG:</strong> Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør at Norges Bank setter ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til historiske 1,00 prosent. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I DAG: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør at Norges Bank setter ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til historiske 1,00 prosent. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Sandmæl mener vi er så godt vant, at vi er blitt bevisstløse.

- Men mister man jobben, så bør man ha en krisekonto tilgjengelig, så ikke den personlige krisa blir enda mer omfattende, sier hun.

At styringsrenta ble satt ned i dag, er altså et tegn på at den norske økonomien er svakere. Norges Bank vil at vi skal fortsette å bruke penger.

- For mye i nuet - Nå må man prioritere pengene i riktig rekkefølge. Passe på å ikke ha for mye gjeld, betale ned i alle fall den dyre gjelda. Har man forbruks- eller kredittkortgjeld, så betal ned på det først, sier hun.

Vi nordmenn lever for mye i nuet, mener hun. Det må vi passe oss for.

- Folk har ingen kriseplan fordi de har hatt det så godt så lenge. Det er ikke krise i norsk økonomi, men det kan oppleves som en krise om man mister jobben. Er du ikke økonomisk forberedt, så er det klart at det smellet vil ramme deg mer, sier hun til Dagbladet.

<strong>HVA DET BETYR FOR DEG:</strong> Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HVA DET BETYR FOR DEG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer