Styringsrenta er historisk lav: Dette betyr det for deg

- Stresstest økonomien din, sier forbrukerøkonom.

HISTORISK LAV: Sentralbanksjef Øystein Olsen, i midten, kunngjorde den hisoriske renta i dag. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller hva det har å si for folks privatøkonomi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Heikko Junge / NTB Scanpix / Frank Karlsen / Dagbladet
HISTORISK LAV: Sentralbanksjef Øystein Olsen, i midten, kunngjorde den hisoriske renta i dag. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller hva det har å si for folks privatøkonomi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Heikko Junge / NTB Scanpix / Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I tråd med det som var forventet, besluttet Norges Bank å kutte styringsrenta med 25 basispunkter, slik at renta nå ligger på 1,00 prosent. Det gjør styringsrenta historisk lav.

Men hva betyr det egentlig for folks privatøkonomi? Er det et godt tegn, eller er det stille før stormen?

- At renta settes ned, er et tegn på at den norske økonomien gjør det dårligere - men det er til dels positivt for folks privatøkonomi, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dagbladet torsdag formiddag.

Du har ikke mer penger - Det er blant annet et virkemiddel for å få folk til å opprettholde forbruket sitt. Men at renta settes ned, betyr ikke nødvendigvis at du sitter igjen med mer penger. Lønningene vil ikke stige så mye som du er vant til.

Derfor vi passe oss, mener Sandmæl. Ifølge Sentralbanken ligger lønnsveksten i 2015 an til å bli lavere enn antatt i mars.

- For privatøkonomien betyr det at renteutgiftene på boliglånet blir lavere, samtidig som det betyr at du ikke får så mye igjen for sparepengene du har i banken.

Men hva skal man gjøre med pengene sine?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer