- Styrker arbeidstakernes rettigheter

Regjeringen vedtar EUs vikarbyrådirektiv tross SV- og Sp-dissens.

INNLEMMER VIKARDIREKTIVET: Statsminister Jens Stoltenberg orienterte Ap's stortingsgruppe i ettermiddag om at Norge innlemmer EU's vikarbyrådirektiv i norsk rett. Her far årsmøtet i Rogaland Ap som sa ja til direktivet. 
Foto: Kent Skibstad / Dagbladet
INNLEMMER VIKARDIREKTIVET: Statsminister Jens Stoltenberg orienterte Ap's stortingsgruppe i ettermiddag om at Norge innlemmer EU's vikarbyrådirektiv i norsk rett. Her far årsmøtet i Rogaland Ap som sa ja til direktivet. Foto: Kent Skibstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm informerte Ap's stortingsgruppe i ettermiddag om at regjeringen vil innlemme EU-direktivet om vikarer og utleie i norsk rett. Dette til tross for at regjeringspartnerne SV og Sp tar dissens når saken behandles i regjeringskonferansen i morgen.

Vedtas tross dissens - Det er aldri ønskelig med dissens, men det har skjedd før, og det får ingen praktis konsekvens. Det er i Stortinget direktivet skal vedtas, sier Stoltenberg.

Men fordi regjeringspartnerne tar dissens, må Ap søke støtte hos opposisjonspartiene når saken kommer til Stortinget.

LO, Unio og YS mener direktivet kan undergrave arbeidsmiljøloven og har anbefalt regjeringen å bruke reservasjonsretten mot direktivet.

Lang prosess - Det har vært en lang prosess. I 2010 sa LO et betinget ja. Så har de snudd, det er en ærlig sak. Men det er ikke noe automatikk i at Ap skal følge LO, sier Stoltenberg.

Mens Finnmark Ap har sagt nei til direktivet, har tre fylkesmøter sagt ja. Sist helg vedtok Rogaland Ap betinget støtte til direktivet, tross at flere lokallag i fylkespartiet hadde vedtatt krav om å bruke reservasjonsretten.

Politisk erklæring Norges ja til direktivet vil være ledsaget av et politisk følgebrev, en erklæring som redegjør for at norsk arbeidsmiljølov fortsatt skal gjelde.

- Det er en politisk erklæring som understreker at vi vil følge vår politikk, sier Stoltenberg.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm viser til til at regjeringen har lagt fram to handlingsplaner mot sosial dumping, og at LO og regjeringen stort sett er enige i tiltak mot sosial dumping.