- Styrker frykten for at kriminelle går fri

Stortingsrepresentant Carsten Dybevig (H) fra Østfold reagerer på at en mann som har vedgått bortføring av to menn ble sluppet fri uten å ha blitt framstilt for varetktsfengsling. - Slike avgjørelser styrker folks frykt for at kriminelle går fri, sier han til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var onsdag i forrige uke at en mann fra Østfold bortførte to samfylkinger i 20-årene. Ifølge politiet skal bortføringen ha skjedd under trusler om vold, og mannen skal ha hatt balltre og følge av to personer til. Fredag ble han arrestert, men ble løslatt dagen etter.

Stortingsrepresentant Carsten Dybevig ijustiskomitéen tviler på at avgjørelsen om ikke å fremstille den bortføringssiktede for varetektsfengsling er i tråd med vanlige folks rettsfølelse.

- Vi ønsker ikke kriminelle trekkende rundt i samfunnet, sier Dybevig.

Politiet oppgir manglende fare for gjentagelse og bevisforspillelse som årsak til at han ikke ble fremstilt for varetektsfengsling. Lensmann Tor Ivar Midtfjellinnrømmer at de var i tvil.

- Er man i tvil, bør man be om varetektsfengsling, sier Dybevig.

Justiskomiteen vedtok i fjor en innskjerping av regelverket for varetekt slik at voldsforbrytere vanskeligere skulle gå fri selv om de vanlige betingelsene for varetekt ikke er til stede.

- Ofrene skal få slippe å møte gjerningsmannen på gata kort tid etter at overgrepet skjedde, sa saksordfører Jan Petter Rasmussen (Ap).