OPPRØRSSTYRKER: Etter fredagens største demonstrasjon siden Mubaraks fall, inntok opprørspoliti Tahrirplassen lørdag for å fjerne demonstrantene som hadde overnattet. Opprørerne demonstrere mot militæres forsøk på å opprettholde makten over deler av innenriks- og budsjettpolitikken etter at landet om ti dager skal velge seg sin første folkevalgte regjering etter Mubaraks fall. Foto: REUTERS / Amr Abdallah Dalsh
OPPRØRSSTYRKER: Etter fredagens største demonstrasjon siden Mubaraks fall, inntok opprørspoliti Tahrirplassen lørdag for å fjerne demonstrantene som hadde overnattet. Opprørerne demonstrere mot militæres forsøk på å opprettholde makten over deler av innenriks- og budsjettpolitikken etter at landet om ti dager skal velge seg sin første folkevalgte regjering etter Mubaraks fall. Foto: REUTERS / Amr Abdallah DalshVis mer

Styrker gikk løs på demonstratene i Kairo

Egyptisk opprørspoliti jaget demonstrantene etter den største protesten siden Mubaraks fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går deltok 50.000 i demonstrasjonen på Tahrirplassen. Den største siden Egypts revolusjon i februar.

I dag barket egyptisk opprørspoliti og demonstranter sammen i kampen om hvem som skulle ha kontroll på Tahrirplassen i Kairo. Sikkerhetsstyrker inntok plassen etter aktivister forsøkte å etablere en større «sitt ned»-aksjon, skriver nyhetsbyrået AP.

Opprørspolitiet forsøkte også å forhindre at en mindre teltby ble satt opp for å hedre revolusjonens martyrer etter at over hundre demonstranter overnattet på plassen.

Det muslimske brorskaps politiske parti Frihet og rettferdighet fordømmer politiets inngripen for å stanse demonstrasjonen.

Situasjonen er spent i Egypt, bare ti dager før valg til ny nasjonalforsamling 28. november.

Frykter massivt opprør
Sammenstøtet med politiet kommer etter at aktivistene i går inntok plassen og lykkes i holde den største demonstrasjonen siden Mubaraks fall i februar. Nå protesterer demonstrantene mot at det militære regime vil sikre seg kontroll over store deler av innenriks- og budsjettpolitikken.

- Hvis de fortsetter å ignorere oss, vil vi reagere, sa en de mange demonstrantene til The Guardian fredag.

Ifølge Ap aksepterer de militære lederne demonstrasjoner på dagtid på Tahrirplassen, som er blitt selve symbolet for landets opprør i vår. Men den militære ledelsen av landet frykter at langvarige okkupasjoner av plassen kan lamme byen.

- Revolusjonen er ikke over. Revolusjonen fortsetter når kravene er innfridd, sa en annen på Tahrirplassen.

Bredt sammensatt
Fredag var byens demonstrasjon dominert av islamister. Dagens «sitt ned»-aksjon, skal ha vært fra venstreliberale til mer revolusjonære grupperinger, ifølge AP.

ANGREP DEMONSTRANTENE: Flere steder ble demonstranter slått ned og arrestert. En teltby ble regelrett fjernet av opprørspolitiet i Kairos gater. Foto: Khalil Hamra / AP
ANGREP DEMONSTRANTENE: Flere steder ble demonstranter slått ned og arrestert. En teltby ble regelrett fjernet av opprørspolitiet i Kairos gater. Foto: Khalil Hamra / AP Vis mer

Folk skal ha sett politiet gå løs på demonstranter. En AP-fotograf skal ha sett politiet arrestere tre mennesker som nektet å forlate stedet.

Katt og mus
Lenge skal aktivister ha lekt katt og mus med opprørspolitiet.

- Vi bruker sidegatene til å late som vi skal noe der, men vi bare omgrupperer for å komme oss tilbake til plassen, sa Sahar Abdel-Mohsen til AP.

Han ble med i demonstrasjonene lørdag ettermiddag etter at demonstrantene på Twitter skal ha bedt flere folk komme og delta i protestene på Tahrirplassen.

På plassen ble det ropt slagord mot opprørspolitiet og nedsettende bemerkninger til militære. Særlig gikk det ut over Hussein Tantawi, Egypts militære leder.

Frykter militærmakt
Fredag var ti tusenvis av islamister, radikale og andre unge aktivister på Tahrirplassen for å konfrontere Egypst nye lederskap med den største demonstrasjonen på mange måneder.

De protesterer mot en forslag som vil gi generalene i militære makt over en framtidig valgt regjering.

Siden Mubaraks fall har de fleste som var demonstrert på Tahrirplassen vært liberale og venstreradikale grupper, men på fredag hvar det islamistene som ledet han.

- For ti måneder siden hadde jeg ikke forventet at jeg skulle være tilbake her igjen, men militæret har brutt sine løfter, sier Osama Farag fra Kairo, som ovenfor The Guardian stiller spørsmål ved det forestående valget til nytt parlament uten en maktfordeling hvor militæret er underlagt de folkevalgte politikerne.

- Trakasserer folket
Om ti dager er det valg i Egypt. Da vil det bli avgjort hvem som skal lede landet inn i en ny framtid etter vårens revolusjon.

KVINNELIGE PROTESTER: Kvinner gir tydelig uttrykk for hva de mener om opprørspolitiet som i dag gikk løs på demonstrantene på Tahrirplassen. Foto: Khalil Hamra / AP
KVINNELIGE PROTESTER: Kvinner gir tydelig uttrykk for hva de mener om opprørspolitiet som i dag gikk løs på demonstrantene på Tahrirplassen. Foto: Khalil Hamra / AP Vis mer

- For øyeblikket ser det nye parlamentet ut til å bli en komedie eller en tragedie, det er en fortsettende trakassering av det egyptiske folk av det militæret som nå må stoppes, sier han.

Liknende demonstrasjoner ble også holdt i Alexandria og flere byer langs Nilen.

NED FOR FOTE: Det gikk hardt ut over de mange tusen frammøtte som etter hvert samlet seg i dag for å støtte opp om de overnattende demonstrantene som hadde laget til en teltby på Tahrirplassen. Foto: Khalil Hamra / AP
NED FOR FOTE: Det gikk hardt ut over de mange tusen frammøtte som etter hvert samlet seg i dag for å støtte opp om de overnattende demonstrantene som hadde laget til en teltby på Tahrirplassen. Foto: Khalil Hamra / AP Vis mer