OFFENSIV MOT IS-HOVEDSTADEN: På dette bildet kjører et russisk militærkjøretøy med militanter på taket gjennom ei gata i Raqqa, i nordlige Syria. Nå skal den USA-ledede koalisjonen støtte arabiske og kurdiske styrker for å gjenvinne IS-hovedstaden. Foto: Reuters / NTB scanpix
OFFENSIV MOT IS-HOVEDSTADEN: På dette bildet kjører et russisk militærkjøretøy med militanter på taket gjennom ei gata i Raqqa, i nordlige Syria. Nå skal den USA-ledede koalisjonen støtte arabiske og kurdiske styrker for å gjenvinne IS-hovedstaden. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Styrker støttet av USA har iverksatt offensiv for å gjenvinne IS-hovedstaden

USA skal bidra med luftangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En opprørsallianse av kurdiske og arabiske styrker, Syriske demokratiske styrker (SDF), støttet av USA, annonserte tirsdag at de vil ta seg inn i områder nord for IS-hovedstaden Raqqa i Syria.

Det melder blant annet amerikanske CNN. TV-kanalen melder at offensiven som ble iverksatt tirsdag har som formål gjenvinne områdene.

Offensiven skal støttes av luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen som bomber IS i Irak og Syria, ifølge SDF.

- Med deltakelse fra alle SDFs enheter starter vi denne operasjonen for å frigjøre det nordlige Raqqa, skriver SDF på Twitter og siterer den kurdiske kommandanten Rojda Felat, skriver NTB. Alliansen refererer til provinsen Raqqa, som huser IS-bastionen og byen med samme navn.

En talsmann for de kurdiske styrkene, Idriss Nassan, sier til CNN at de allerede har foregått kamper i landsbyer rundt Ain al Issa, 48 kilometer nord for Raqqa.

Borgerjournalistnettstedet Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RIBSS) meldte for to dager siden at jagerfly fra den USA-ledede koalisjonen slapp flygeblader over Raqqa for fire dager siden.

På lappene skal det ha stått skrevet at:

- Dette er dagen dere har ventet på. Det er på tide å forlate Raqqa, skal det ha stått på lappene.

Russland er også rede til å koordinere med SDF og den USA-ledede koalisjonen i offensiven mot Raqqa, opplyser utenriksminister Sergej Lavrov. SDF er en allianse bestående av en rekke væpnede kurdiske og arabiske syrere som i hovedsak kjemper mot jihadistgruppa IS i det nordlige Syria.