Psykisk helse:

Styrker tilbud for unge

Helseministeren strarter det nye året med nytt krav til helseforetakene. Det ble kjent under den årlige sykehustalen tirsdag.

STYRKER BUP: Helseminister Ingvild Kjerkol ber nå helseforetakene om nye oppgaver for å styrke barne- og ungdomsspykiatrien. Dette er første ledd i regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STYRKER BUP: Helseminister Ingvild Kjerkol ber nå helseforetakene om nye oppgaver for å styrke barne- og ungdomsspykiatrien. Dette er første ledd i regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) starter det nye året med et nytt mål innen psykisk helse for barn og unge under 18 år.

Nå skal alle som blir henvist til psykisk helsevern få tilbud om vurderingssamtale av helseforetakene.

Det nye kravet ble lansert under helseministerens årlige sykehustale tirsdag, og er en del av regjeringens satsing på psykisk helse.

Én av fem avvises

- Dessverre er det sånn i dag at en av fem avvises per brev uten å ha møtt spesialisthelsetjenesten overhodet. Nå er det ikke nødvendigvis sånn at alle trenger spesialistbehandling, men noen av dem med avslag vil likevel trenge spesialisert behandling, sier Kjerkol til Dagbladet.

Nå vil regjeringen bedre kvaliteten ved å sikre en god vurdering av spesialisthelsetjenesten og en god samhandling med kommunen - dersom det er et kommunalt tilbud som er det best egnede tilbudet for personen.

- Vi er opptatt av at ingens skal avvises uten en god vurdering og at alle skal møte en som ser deg og som sørger for riktig behandling, fortsetter Kjerkol.

Helse- og omsorgsdepartementet ber nå helseforetakene om å legge til rette for dette allerede i 2022.

Denne praksisen har de allerede ved blant annet BUP Øvre Romerike på Jessheim, et senter helseministeren sist besøkte under valgkampen, og Kjerkol viser til gode resultater fra dette senteret. Blant annet er ventetida på henvisning til behandling redusert fra 64 til 24 dager, understreker hun.

- Mange jobber allerede godt med dette. Erfaringene fra dette er at flere opplever å bli bli hørt. Behandlerne opplever det også som meningsfylt, sier Kjerkol.

- Vi er opptatt av forebygging, og vi er særlig opptatt av dette opp mot barn og unge. Det er viktig å komme i gang i 2022 og helseforetakene begynner å jobbe med dette med en gang de får oppdragsbrevet, sier Kjerkol.

Ikke ekstra penger

I denne omgang kommer det ikke bevilgninger ut over den styrkede grunnfinansieringen som kom over revidert statsbudsjett.

- Er det fornuftig å pålegge helseforetakene ytterligere arbeidsoppgaver og utgifter midt under pandemien?

- Nå har vi gjennom våre endringer for budsjettet for 2022 styrket grunnfinansieringen med 700 millioner ekstra fra Solberg-regjeringen. Det gjør det lettere å prioritere psykisk helsevern, sier Kjerkol.

Hun understreker at finansieringsmodellene ved helseforetakene er noe de ønsker å se på sikt, men påpeker at de ved BUP Øvre Romerike gjorde denne endringen uten ekstra finansiering.

- For mange blir dette en omfattende endring, og vi vet også at det er økt pågang til psykisk helsevern på grunn av pandemien. Vi skal derfor ta dette i et fornuftig tempo, sier Kjerkol.

Første steg

På spørsmål om hvordan hun tror det nye pålegget vil bli tatt imot av helseforetakene, svarer Kjerkol at helseforetakene har en god tradisjon for å følge instruksene fra eieren.

- Men vi vet at de har mange og store oppgaver, og det skal ikke komme en rekyl hvor de sier at vi har for mange andre oppgaver. Vårt mål er en like god helsetjeneste over alt.

I denne omgang gjelder styrkingen i tilbudet Barne- og ungdomspsykiatrien. På spørsmål om det også vil skje endringer i voksenpsykiatrien, svarer Kjerkol at dette er regjeringens første steg.

- Dette gjelder bare barn og ungdom i første omgang. Men vi jobber med en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Vi skal få ned ventetida og ta igjen utsatt behandling etter pandemien. I denne opptrappingsplanen vil vi bygge opp tilbud og ta i bruk kommunale bidrag hvor det ikke kreves henvisning. Dette er altså en start mot målet om at alle skal få god vurdering med riktig kompetanse på sykehusene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer