Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Styrker tilbudet til personer med tannlegeskrekk

- På høy tid, sier generalsekretær i tannlegeforeningen, Morten Rolstad.

SE TV LIVE: Dette betyr statsbudsjettet for deg. Følg Dagbladets direktesending. Vis mer

Samtidig som regjeringa foreslår å fjerne støtten til kosmetisk tannregulering til barn, ønsker de å styrke tilbudet til personer med alvorlig tannlegeskrekk.

Støtten foreslås økt med 15 millioner kroner, og innebærer også personer utsatt for overgrep og tortur, som er særlig utsatt hva gjelder behandlingsangst.

- Dette er sårbare personer som på grunn av angst og traumatiske opplevelser trenger behandling av tannleger og psykologer med spesiell kompetanse. Vi bygger nå opp et slikt tilbud, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

Gjelder fem prosent av oss

Odontofobi, som det egentlig heter, kan ofte spores til konkrete hendelser. Ifølge Psykologiforeningen anslås det at rundt fem prosent av alle voksne har det så vanskelig med tannbehandling at de kan puttes i denne kategorien.

Vonde opplevelser i tannlegestolen som barn kan lede til angst, og mennesker som har vært utsatt for overgrep og tortur er blant dem som er særlig utsatt.

Mange med odontofobi unnlater helt å oppsøke tannlege, eller venter til de har sterke smerter. Det er vanlig å tenke på sin egen redsel for tannbehandling som overdreven, at man er dum, pysete og mislykket, ifølge Psykologforeningen.

Vanlige konsekvenser er økt forekomst av hull i tennene, dårlige og manglende tenner, betennelser, tannkjøttsykdommer og smerter.

- Ventetida på vei ned

- Det er helt på sin plass at regjeringen nå øker bevilgningene til overgrepsutsatte, torturofre og de med alvorlig tannlegeangst, sier generalsekretær i tannlegeforeningen, Morten Rolstad, til Dagbladet.

Han forteller at regjeringa gjennomførte en endring i fjor, som førte til at prosjektet ikke fikk nok penger.

- Det har vært månedslange køer for å komme inn i den behandlingen over hele landet, og det er på høy tid at regjeringen bevilger penger til dette.

Ifølge regjeringa har det offentlige tilbudet til disse pasientgruppene økt med til sammen 65 millioner fra 2014, og i dag er det rundt 60 team med tannleger og psykologer som tilbyr denne typen tilrettelagt behandling.

- Ventetida er på vei ned, men det er fremdeles for stor variasjon mellom fylkene. Derfor fortsetter vi satsinga, sier Høie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media