- Styrker troen på rentehevning i mars

Erik Johannes Bruce og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets mener sannsynligheten for renteheving i mars øker.

HEVING I MARS? Dagens tall fra SSB styrker økonomenes tro på renteheving fra sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank i mars.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HEVING I MARS? Dagens tall fra SSB styrker økonomenes tro på renteheving fra sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank i mars. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

(Hegnar.no:) Gårsdagens Fed-referat bekreftet inntrykket av at Fed, i lys av markedsuroen, vil nå gå mer forsiktig frem, ifølge Erik Johannes Bruce og Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets.

Kan være tålmodige

«Med dempet inflasjonstrykk, har de råd til å være tålmodige. Rentene trakk noe ned og USD svekket seg, men inntrykket fra referatet er vel i stor grad i tråd med de siste Fed-uttalelsene, inklusive taler vi fikk i går. I dag skal Powell tale og han vil nok gjengi budskapet», skriver økonomene i morgenrapporten.

Fremgangen i handelssamtalene mellom USA og Kina fortsatte i går. Partene har nærmet seg hverandre på områder som energi og jordbruk er meldingene Bruce og Pausgaard Fisker har fått.

Sterkere enn ventet

Den norske inflasjon i desember var ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) sterkere enn ventet. Den underliggende inflasjon kom inn på 2,1 prosent over året.

«Det var over både vårt og Norges Banks anslag. Inflasjonstallet styrker vår tro på at neste rentehevning trolig blir i mars», heter det.

DNB Markets og konsensus ventet underliggende inflasjon på 2,0 prosent, mens Nordea Markets og Norges Bank lå på 1,9 prosent.

Konsumprisindeksen (KPI) var uendret fra november til desember 2018.

«Spesielt prisnedganger på mat og alkoholfrie drikkevarer samt drivstoff dro KPI i nedadgående retning, mens prisoppganger på blant annet strøm, flyreiser og møbler bidro til at KPI i sum var uendret på månedsbasis», skriver SSB.

Tolvmånedersendringen i KPI var 3,5 prosent i desember, mens det ifølge en sammenstilling utført av TDN Direkt på forhånd var ventet oppgang på 3,1 prosent.

- Strømprisene bidro nok en gang mest til oppgangen siste tolv måneder. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 29,8 prosent høyere i desember i år enn i desember i fjor, sier seniorrådgiver i SSB, Camilla Rochlenge, i en kommentar.

Prisnedgangen på klær og flyreiser dempet oppgangen i KPI.

Les også: Så mye steg prisene

Fra den europeiske sentralbank får vi referatet fra rentemøtet i desember.

«ECB overrasket sist med et relativt optimistiske syn på europeisk økonomi, på tross av klare svakhetstegn. Markedet vil trolig se etter om det er signaler som kan tyde på nye likviditetstiltak», avslutter Bruce og Pausgaard Fisker i oppdateringen.

Andre økonominyheter:
Nordea Markets nedgraderer anbefaling
Røkkes Aker gjør storfunn utenfor Ghana