Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljealderens slutt

Styrkes krona i verdi, kan Norge tape 1000 milliarder over natta

Økonomene sier AS Norges nye hverdag handler mer om aksje- og kronekurs, og mindre om oljepris.

PRESENTERTE STATSBUDSJETTET: Og med det redegjør finansministeren også for bruken av 231 milliarder oljefondskroner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PRESENTERTE STATSBUDSJETTET: Og med det redegjør finansministeren også for bruken av 231 milliarder oljefondskroner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge er blitt mindre avhengig av oljeprisen - og mer avhengig av aksje- og kronekurs. Dét mener økonomene er status etter at Siv Jensen i går la fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.

Neste år blir nesten 14 prosent av statens utgifter finansiert av inntekter fra oljefondet. Disse inntektene kommer i stadig større grad fra investeringene oljefondet foretar, ikke direkte fra olje- og gassnæringen.

Noen av landets fremste økonomer advarer mot hvor sårbare norske statsfinanser kan være i møte med svingende aksjekurser og en mulig styrking av krona.

ADVARER MOT AKSJEKURS: Økonom Steinar Holden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ADVARER MOT AKSJEKURS: Økonom Steinar Holden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Store tap

Avkastningen på oljefondet antas å ligge rundt to prosent i året i åra som kommer, men en styrket kronekurs kan gå kraftig ut over oljefondets verdi. Dersom krona styrker seg ti prosent, er den norske sparegrisen verdt rett over 7000 milliarder, ikke 8000 milliarder som i dag.

Stuper aksjemarkedet, vil Norges også statsfinanser lide. Det kan gi store utslag på statsbudsjettet.

Enkelte mener også at handlingsregelen behøver en grundig overhaling i møte med denne nye økonomiske hverdagen. Handlingsregelen sier at statsbudsjettet ikke kan bruke mer enn tre prosent av oljefondets samlede verdi hvert år.

- Vi er blitt mindre avhengig av oljepris og oljesektoren enn vi har vært på mange år. Selv om oljesektoren fortsatt er viktig, både som inntektskilde og for norsk økonomi, er betydningen likevel blitt mindre etter oljeprisfallet, sier økonom Steinar Holden til Dagbladet.

Aksjekurs ikke oljepris

I går ble det klart at regjeringen holder seg innenfor handlingsregelen i sitt utkast statsbudsjett for neste år. Likevel henter Siv Jensen - nok en gang - rekordmye penger fra oljefondet: 231 milliarder blanke kroner pumpes fra fondet inn i statsbudsjettet.

I årene som kommer er det likevel primært aksjekursen Ola og Kari Nordmann skal holde et øye med for å vite om AS Norge er i medvind eller ei.

- Norge er blitt mye mer avhengige av finansinntektene fra oljefondet. Det gjør oss sårbare for et fall i aksje- og obligasjonskurser, slik at verdien av oljefondet reduseres.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Og ved nye økonomiske realiteter, kommer nye økonomiske fallgruver:

- Det er betydelig risiko for at et fall i verdien av oljefondet vil falle sammen med en økonomisk nedgang hos våre handelspartnere, som også vil svekke norsk økonomi, sier Holden.

En styrket krone

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, er enig:

- Framover vil aksjekurs og kronekurs - ikke oljeprisen - bestemme mye av handlingsrommet til norske regjeringer, sier hun til Dagbladet.

I møte med store svingninger i aksjemarkedet og styrket kronekurs, mener Due-Andresen at norske regjeringer behøver andre verktøy enn handlingsregelen.

Svingninger i aksjemarkedet vil også kunne få mer direkte påvirkning på statsbudsjettene.

- Handlingsregelen vil bli veldig ufullstendig i åra som kommer. Vi trenger et sett av regler som sier noe om hvordan Norge skal håndtere de svingningene i fondsmarkedene som vi vet kommer, sier Kari Due-Andresen.

Rentenistene i nord

Store norske leksikon definerer en rentenist slik: «Rentenist, person som lever av renter av formue».

Det er her Norge er på vei, ifølge Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea: Vi lever i stadig større grad av rentene på tidligere inntekter.

- Men det er ikke noe negativt i det. Klart vi er mer avhengig av oljefondet enn før. Vi har jo spart og spart i mange år for å skape denne nye næringen: Avkastning fra oljefondet. Dette må vi først og fremst se på som en glede. Norge har transformert formue fra olje i bakken til penger på konto. Det er helt unikt, sier han.

Handlingsregel

Olsen mener disse nye realitetene avslører svakheter ved handlingsregelen norske finansministre styrer statskassa etter.

- Faller oljefondet i verdi, gir handlingsregelen mindre penger å bruke i statsbudsjettet. Da vil trolig regjeringen vise til konjunkturene og overse handlingsregelen. Enkelte frykter det blir høyt pengebruk uansett om oljefondet går ned eller opp, sier Olsen.

Han etterlyser nå, i likhet med Kari Due-Andresen, utfyllende retningslinjer å styre oljefondsmilliardene etter.

- På virkelig lang sikt vil tre prosent av oljefondet være tilnærmet lik null.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!