Oljealderens slutt

Styrkes krona i verdi, kan Norge tape 1000 milliarder over natta

Økonomene sier AS Norges nye hverdag handler mer om aksje- og kronekurs, og mindre om oljepris.

PRESENTERTE STATSBUDSJETTET: Og med det redegjør finansministeren også for bruken av 231 milliarder oljefondskroner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PRESENTERTE STATSBUDSJETTET: Og med det redegjør finansministeren også for bruken av 231 milliarder oljefondskroner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge er blitt mindre avhengig av oljeprisen - og mer avhengig av aksje- og kronekurs. Dét mener økonomene er status etter at Siv Jensen i går la fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018.

Neste år blir nesten 14 prosent av statens utgifter finansiert av inntekter fra oljefondet. Disse inntektene kommer i stadig større grad fra investeringene oljefondet foretar, ikke direkte fra olje- og gassnæringen.

Noen av landets fremste økonomer advarer mot hvor sårbare norske statsfinanser kan være i møte med svingende aksjekurser og en mulig styrking av krona.

Store tap

Avkastningen på oljefondet antas å ligge rundt to prosent i året i åra som kommer, men en styrket kronekurs kan gå kraftig ut over oljefondets verdi. Dersom krona styrker seg ti prosent, er den norske sparegrisen verdt rett over 7000 milliarder, ikke 8000 milliarder som i dag.

Stuper aksjemarkedet, vil Norges også statsfinanser lide. Det kan gi store utslag på statsbudsjettet.

Enkelte mener også at handlingsregelen behøver en grundig overhaling i møte med denne nye økonomiske hverdagen. Handlingsregelen sier at statsbudsjettet ikke kan bruke mer enn tre prosent av oljefondets samlede verdi hvert år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer