RENTE: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror på rentekutt neste uke. Foto: Are Haram / Finansavisen
RENTE: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror på rentekutt neste uke. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer

Styrket i troen på rentekutt

Ferske industritall er så dystre at sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror Norges Bank kutter renten neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): SSB har tirsdag lagt frem sammensatt konjunkturindikator for industrien, og denne falt fra -2 til -3 (sesongjusterte nettotall) i 1. kvartal, noe som også er under det historiske gjennomsnittet. Det tyder på at produksjonsvolumet vil falle i tiden fremover.

Nedgangen var særlig sterk for produsenter av investeringsvarer, hvor lavere ordrebeholdning og forventet nedgang i produksjonen er hovedårsakene til det samlede fallet.

Svakeste siden 2009 Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 2. kvartal 2015 er negative - og på sitt laveste nivå siden 2. kvartal 2009.

- Vedtatte investeringsplaner nedjusteres, og det ventes at både sysselsetting og ordrebeholdning vil falle. Den ventede utviklingen påvirkes spesielt av at produsenter av investeringsvarer gir en svak bedømmelse av utsiktene i 2. kvartal, heter det fra byrået.

Produsenter av innsatsvarer og konsumvarer er mer optimistiske til fremtiden, men også de anslår at sysselsettingen vil falle.

Sterkere i troen på rentekutt Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken mener undersøkelsen styrker deres syn om at Norges Bank kutter styringsrenten med 25 basispunkter, til 1,0 prosent, på rentemøtet i Norges Bank i neste uke.

- Men som vi har advart om før, pengepolitiske preferanser kan utsette kuttet til juni, men slik vi ser det antyder den økonomiske utviklingen klart at et rentekutt bør komme i mai, sier hun.

Flere nyheter - Da kommer omslaget i boligprisene
Dollaren kan bli 1 krone billigere
Meglerhus spår stigende arbeidsledighet
Meglerhus spår stigende oljepris