OPTIMIST: På enkelte målinger har SV den siste tiden gjort det bedre enn på seks år. Audun Lysbakken føler seg sikker på at han får brukt stemmene til å gi SV betydelige gjennomslag hvis det blir regjeringsskifte.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
OPTIMIST: På enkelte målinger har SV den siste tiden gjort det bedre enn på seks år. Audun Lysbakken føler seg sikker på at han får brukt stemmene til å gi SV betydelige gjennomslag hvis det blir regjeringsskifte. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Mener sjansene har økt for at SV får gjennomslag for krav:

Styrket i troen på rødgrønn reprise

Før sommeren følte han at folk lo av SV. Nå er det partileder Audun Lysbakken som ler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Ap og Sp begge har falt på målingene så langt i valgkampen, har SV gått jevnt og trutt framover.

Mens de i 2013 bare såvidt karret seg over sperregrensa, er partiet nå i komfortabel avstand til streken, med en snittoppslutning på 5,6 prosent i august.

I løpet av valgkampen har en annen trend etablert seg: SV er blitt større enn KrF, som har endt under sperregrensa på flere av målingene.

- Det ble humret litt av før sommeren, da jeg sa at vi tok mål av oss til å skape en situasjon der Ap ikke hadde flertall uten oss. Nå er det blitt veldig mye mer realistisk. Målet er å vokse enda en del mer, og hvis vi gjør det, kan det være vi som berger flertallet for en ny regjering, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Partiet fikk særlig kritikk, både fra aviskommentatorer og politiske samarbeidspartier, da de lanserte fem krav som Ap og Sp må innfri dersom de vil ha SV med seg i regjering eller i samarbeidsvtale.

Tror på gjennomslag

Nå tror Lysbakken at gjennomslag for kravene er innen rekkevidde - og dermed: At sjansene har økt for at Ap, Sv og SP igjen kan ende i regjering sammen.

- Det er ingen tvil om at realismen for å få gjennomslag for våre krav har økt etterhvert som vi er blitt sterkere. Det sier seg selv at sjansene er styrket jo mer avhengig Ap er av oss for å få et flertall på beina, sier Lysbakken.

EØS-DEBATT i VALGBODEN: Europa-minister Frank Bakke-Jensen, Espen Barth Eide (Ap) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp) var tidligere i valgkampen på besøk i Dagbladets valgbod utenfor Stortinget for å snakke om Dagbladets avsløringer om bruken av EØS-midler. Mandag en uke før valget er det Audun Lysbakken som avlegger valgbod... Vis mer

Støre sa nylig at det nå var mindre sannsynlig at Ap og KrF ville ende opp med en for for avklart samarbeid etter valget - og Lysbakken oppfatter at Ap-lederen nå er mer innstilt enn før på å komme SV i møte.

- Jeg noterte meg at han var positiv til å skifte side i atomvåpenforhandlingene på Politisk Kvarter nå (På NRK i forrige uke, journ.anm), og at de har understreket at de er klare til å forhandle med oss. Nå tenker jeg at vi skal dra lasset sammen, og vinne valget sammen, sier Lysbakken.

- Hvor høy oppslutning skal SV ha før dere tør å ta sjansen på å regjere dere til døde igjen?

- Det som er helt sikkert er at vi uansett skal samarbeide om å felle H og Frp. Etter det har vi sagt at politikken får avgjøre, sier SV-lederen.

Lar seg ikke skremme

Han lar seg ikke skremme av at de to foretrukne samarbeidspartiene Ap og Sp har gått tilbake på målingene de siste ukene - og påpeker at det mest sannsynlige fortsatt virker å være et regjeringsskifte.

- Jeg tror det er viktigst å huske at de som sliter tyngst er høyresiden. Det er fortsatt sånn at flertallet av målingene viser flertall for et skifte, sier Lysbakken.

Det samme sier ekspertene i Norsk Regnesentral, som senest fredag i forrige uke beregnet en 39 prosents sjanse for at de rødgrønne partiene fikk flertall på ny, og hele 77 prosent sjanse for at de tre rødgrønne partiene får flertall sammen med MDG.

- Hva tenker du om en situasjon hvor MDG er med i det rødgrønne flertallet?

- Det er det ingen vits i å spekulere i nå, sier Lysbakken,

- Men de som er opptatt av miljø og vil være helt sikre på at de samtidig støtter venstresiden i norsk poltiikk, bør stemme SV.