FENGSLET: Den 45 år gamle mannen fra Rwanda ble fengslet i Bergen tingrett i dag. Han er mistenkt for deltakelse i folkemordet i 1994. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FENGSLET: Den 45 år gamle mannen fra Rwanda ble fengslet i Bergen tingrett i dag. Han er mistenkt for deltakelse i folkemordet i 1994. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Styrket mistanke mot 45-åring for medvirkning til folkemord

En 45 år gammel mann fra Rwanda ble i dag varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett. Politiet mener at mistanken mot mannen er styrket etter mer enn tre års etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Politiadvokat Marit Formo i Kripos sier til Dagbladet at mistanken mot 45-åringen er betydelig styrket.

- Vi har avhørt flere titalls vitner i Rwanda, deriblant overlevende fra aktuelle åsteder og personer som er mistenkt og er blitt dømt for medvirkning til folkemord. I tillegg kommer vitner som siktede selv har begjært avhørt, sier Formo.
- Fare for rømming Bergen tingrett kom i ettermiddag med en kjennelse som er helt i tråd med begjæringen om varetektsfengsling fra Marit Formo, som var aktor under fengslingsmøtet. Retten har funnet at det er skjellig grunn til mistanke for at 45-åringen har medvirket til et stort antall drap og planlegging til folkemord i Rwanda i 1994. Retten mener også at det er fare for at siktede vil kunne påvirke vitner i Rwanda og at han kan rømme landet om han ikke varetektsfengsles.

Nekter skyld Forsvarsadvokat Harald Stabell sier at hans klient nekter straffskyld for alle forhold han er siktet for.

- Min klient ønsker om nødvendig å melde seg for politiet hver eneste dag. Han har vært kjent med saken mot seg i tre år, men har aldri gjort noe forsøk på å unndra seg straffeforfølging i Norge. Han vil heller ikke kontakte vitner i saken. Han forstår ikke at han blir beskyldt for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda. Han har tvert imot forsøkt å hjelpe mennesker i Rwanda, sier Stabell.

45-åringen ba om betenkningstid etter at fengslingskjennelsen ble opplest. Mannen som har bodd i Bergen i 10 år, blir nå fraktet til Oslo.
- Penger til vitner Etterforskerne i Kripos mener at 45-åringen har påvirket vitner i Rwanda. Han har selv erkjent at han har sendt penger til tre vitner, men har forklart at dette var gjort etter at de ble avhørt og at det var begrunnet i fattigdom og alvorlig sykdom.

Rwandiske myndigheter mener at han har vært aktiv en militsia i Kibungo og Birenga hvor det ble gjennomført drap på et stort antall mennesker som tilhørte tutsiene.