Styrket mistanke om at norske søstre (16 og 19 år) er i Syria

Og de er langt fra alene. PST anslår at rundt 30 til 40 nordmenn er i Syria nå.

BORGERKRIGEN HERJER:  De to norske søstrene kan nå være i Syria, tror PST. Forholdene i Syria er nå så farlige at selv ikke de største nyhetsorganisasjonene har egne medarbeidere i landet på grunn av den ekstreme risikoen. Bildet er fra byen Aleppo for to dager siden, da en bensin- og oljebutikk eksploderte grunnet en skuddveksling i området. Foto: Haleem Al-Halabi/Reuters/Scanpix
BORGERKRIGEN HERJER: De to norske søstrene kan nå være i Syria, tror PST. Forholdene i Syria er nå så farlige at selv ikke de største nyhetsorganisasjonene har egne medarbeidere i landet på grunn av den ekstreme risikoen. Bildet er fra byen Aleppo for to dager siden, da en bensin- og oljebutikk eksploderte grunnet en skuddveksling i området. Foto: Haleem Al-Halabi/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets mistanke om at de to savnede Akershus-søstrene på 16 og 19 år har tatt seg inn i Syria, er styrket.

Til tross for at tyrkisk politi, den norske ambassaden og nordisk politis egen sambandsmann i Tyrkia har jobbet aktivt med å spore opp jentene, har det ikke vært livstegn fra dem siden de i helgen ble observert ved grensa mellom Tyrkia og Syria.

- Vi frykter nå at de kan ha kommet over grensen. Nå som tiden går, og vi har jobbet aktivt der nede styrkes denne mistanken, sier kriminalsjef i Asker og Bærum Nina Bjørlo til Dagbladet.

Også jentenes far har dratt ned til den syriske grensa for å lete etter barna sine.

Lett å komme inn i Syria Tyrkias grense mot Syria er på 822 kilometer, og nærmest umulig å overvåke. I kilometer etter kilometer er grensa mellom Syria og Tyrkia så godt som ubevoktet. Piggtrådgjerder er hva som skiller de to landene mange steder. Derfor drar svært mange inn og ut av Syria via Tyrkia hver dag. De som drar inn i Syria, drar inn på en svært farefull ferd.

- De siste ukene har antall personer som drar inn i Syria for å krige økt veldig. Det er spesielt etter at gruppa ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham) har vokst seg større, at tallet har økt, sier en syrisk kilde til Dagbladet.  

ISIS ble opprettet i april i år, og har vært i konflikt med en rekke syriske opprørsgrupper, som den fryktede jihadistiske gruppa a-Nusra. Gruppa ISIS antas å ha et sted mellom 3000 og 5000 krigere, og mange av dem er såkalte utenlandske jihadister. Gruppa er mest aktiv i de nordlige og østlige provinsene av Syria, og er allerede beryktet for å være svært voldelige og nådeløse.  

Stadig farligere Syreren Dagbladet har vært i kontakt med, drar sjøl stadig inn og ut av Syria. Han kommer seg inn i Syria til fots.

- Men situasjonen inne i Syria er langt farligere og uoversiktlig nå, sier kilden.  

Ikke bare kjemper opprørerne mot Assad-regimets hær. De siste månedene har det også vært en rekke voldelige sammenstøt mellom de ulike opprørsgruppene, som er svært uenige om veien videre.

Situasjonen i Syria, der politiet frykter de to norsk-somaliske jentene befinner seg, er nå så farlig at knapt noen nyhetsredaksjoner tør sende sine reportere inn i Syria. En rekke journalister er kidnappet inne i Syria. Den 13. oktober ble også seks medarbeidere i Den internasjonale Røde Kors-komiteen kidnappet, i tillegg til en frivillig i syrisk Røde Halvmåne. Tre av Røde Kors-medarbeiderne er fortsatt savnet.

- Det er en forferdelig situasjon for dem, familiene deres og oss. Vi jobber via kontakter og grupper som vi regner med har kontakt med kidnapperne, men snakker ikke direkte med kidnapperne, sier Magne Barth, som er leder for Røde Kors i Syria.

Langt fra alene I disse farlige omgivelsene kan nå altså de to unge norsk-somaliske jentene på 16 og 19 år befinne seg. De er langt fra alene. PST anslår at mellom 30-40 nordmenn er i det borgerkrigherjede landet for øyeblikket.

Bjørlo i PST sier politiet er opptatt av å få kontakt med jenten og å bringe dem under kontroll.

- Den eldste av jentene er myndig og kan i og for seg oppholde seg hvor hun vil, men vi er opptatt av å få tak i dem, sier hun.

Meldt savnet fredag De to søstrene er begge norske statsborgere med somalisk opprinnelse.  Familien meldte dem savnet fredag formiddag til politiet i Asker og Bærum, som er deres lokale politidistrikt. Ifølge VG som har snakket med familien, hadde jentene sendt en mail der de skrev at det ikke lenger var nok å sitte hjemme og sende penger.

Politiet har sikker informasjon om at de to har tatt seg fra Norge til Tyrkia og deretter satt kursen mot den syriske grensen. Ved grensen skal jentene være observert.

De etterforsker også om jentene har fått hjelp til å gjennomføre reisen.

- Det er en naturlig del av etterforskningen for å prøve å finne ut og få et bilde av helheten i saken, sier Bjørlo. Om de har funnet indikasjoner på dette, vil hun ikke kommentere.

LETT Å SNIKE SEG INN:  Den over 800 kilometer lange grensa mellom Tyrkia og Syria er dårlig overvåket. Dermed er det relativt lett å snike seg inn i det borgerkrigsherjede og livsfarlige landet. Dette bildet er tatt fra tyrkisk side, og bare et gammelt piggtrådgjerde skiller de to nabolandene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LETT Å SNIKE SEG INN: Den over 800 kilometer lange grensa mellom Tyrkia og Syria er dårlig overvåket. Dermed er det relativt lett å snike seg inn i det borgerkrigsherjede og livsfarlige landet. Dette bildet er tatt fra tyrkisk side, og bare et gammelt piggtrådgjerde skiller de to nabolandene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer