Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Styrmannen drakk whiskey og seinere bestilte han øl i hotellbaren klokka 01.49

Påtalemyndigheten ber om sju måneders ubetinget fengsel for styrmannen.

 PROMILLE: Rettsaken mot mannskapet på Air Baltic flyet som ble tatt med promille startet i Nedre Romerike tingrett. Forsvarer Jørund Lægland sammen med politiadvokat Camilla Ek Sørensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PROMILLE: Rettsaken mot mannskapet på Air Baltic flyet som ble tatt med promille startet i Nedre Romerike tingrett. Forsvarer Jørund Lægland sammen med politiadvokat Camilla Ek Sørensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet på Gardermoen pågrep lørdag 8. august fire personer i en flybesetning etter at kaptein, styrmann og to flyvertinner fra selskapet Air Baltic blåste over 0,2 i promilletest. I dag klokka 10 startet den første tilståelsessaken i Nedre Romerike tingrett.

Styrmannen, som hadde høyest promille (1,35), erkjenner straffeskyld for både brudd på avholdsplikten og for å ha vært påvirket av alkohol i tjenestetiden etter luftfartsloven.

Politiet ved politiadvokat Camilla Ek Sørensen var usikker på om det ville være mulig å få til en tilståelsesdom før rettsmøtet, ettersom politiets opplysninger må stemme med styrmannens forklaring for retten. En tilståelsesdom vil normalt innebære en strafferabatt.

Klokka 12 godtok likevel politiet at vilkårene for tilståelsesdom forelå, etter å ha forhørt seg med statsadvokaten. Ek Sørensen foreslo for retten at styrmannen skulle få dom på sju måneders ubetinget fengsel. Påtalemyndigheten mener det er straffeskjerpende at styrmannen hadde en sentral rolle som styrmann og at han hadde svært høy promille.

Drakk whiskey Det viste seg at besetningsmedlemmene hadde svært høy promille da de skulle fly charterturister til Kreta. De endelige blodprøveresultatene fra Folkehelseinstituttet viste en promille på 0,54 for kapteinen, 1,35 for styrmannen og 0,91 og 0,55 for de to flyvertinnene.

Da styrmannen ble spurt av dommeren hva han drakk, svarte han:

- Jeg drakk whiskey, sier styrmannen i retten, som sier at de var slitne da de kom til hotellet klokka 3 eller 4 på ettermiddagen dagen før de skulle fly. Ifølge ham sluttet besetningsmedlemmene å drikke klokka 20.00.

- Siden vi var slitne, mistet vi på et tidspunkt litt av kontrollen over mengden av det vi drakk. Det hele endte med dere vet, sier styrmannen for retten. Han forklarer at fem stykker delte to flasker whiskey.

Styrmannen kjøpte seg så en øl i baren klokka 01.49 på natta før flyvningen. Politiet har også opplysninger om at han hadde folk på rommet sitt på denne tiden. Han skulle egentlig fly klokka 05.45 fra Oslo Lufthavn, men klokka 06.50 ble de første prøvene tatt og besetningen ble pågrepet.

Styrmanne forklarer at de heldigvis ikke fikk startet sin tjeneste, som innebærer å utføre en forberedende kontroll av flyet, før de ble pågrepet av politiet.

3 i promille Politiet ved Camilla Ek Sørensen stiller seg spørrende til at styrmannen hadde så høy promille på morgenkvisten, dersom han sluttet å drikke whiskey klokka 20.00.

- Hvis du har drukket så mye som opp til 3 i promille, er det ikke nok for å bli kvitt all alkoholen. Det betyr at jeg hadde drukket mye om kvelden før klokka 20.00, sier styrmannen.

- Synes du det ikke er mye å ha 1,35 i promille hvis du slutte å drikke for 10 timer siden? Hvordan husker du at du sluttet å drikke klokka 20.00? spør Ek Sørensen.

- Når man sitter sammen med dine venner i godt lag, husker man ikke helt nøyaktig hvor mye man har drukket kvelden før. Men vi ble enige om den grensa, derfor husker jeg den, sier styrmannen, som sier det er bra at politiet stanset besetningen i tide.

Mistet barndomsdrømmen Styrmannen forklarer så at han og et par fra besetningen gikk til hans rom for å se på videoklipp. Han husker ikke hvor lenge disse ble på hotellrommet, og husker ikke om han drakk annet enn øl etter klokka 20.00.

Han forklarer at han ikke husker ettersom han hadde arbeidet i 16 timer og hadde gjennomført tre flyvninger. Han følte seg ikke full dagen for flyvningen. Han trodde bare bare han var trøtt og sliten.

Styrmannen sier så at han er klar over at han har mistet jobben sin. Han beklager dypt for det han gjorde.

- Jeg har mistet barndomsdrømmen min, men sånn ble det, sier styrmannen.

Strafferammen for brudd på hver av bestemmelsene er bøter eller fengsel i inntil to år.  Alle de fire besetningsmedlemmene som er siktet erkjenner straffskyld i henhold til den første siktelsen.

Tilståelsesdom Retten opplyser for den siktede at en tilståelsesdom er en forenklet måte å få avgjort en straffesak på.

Vilkårene som må foreligge er at han kan forklare seg for retten om forholdene, erkjenner straffeskyld i henhold til siktelsen og at man selv ønsker tilståelsesdom.

Da kapteinen, styrmannen og de to kabinansatte ble framstilt for varetektsfengsling mandag forrige uke, var de kun siktet for å ha vært påvirket av alkohol i tjeneste, i form av en konsentrasjon i blodet på over 0,2 promille.

Fredag utvidet politiet siktelsen til også et brudd på avholdsplikten, som gjelder 8 timer før starten på tjenestetiden. Når det gjelder kapteinen, ble han også siktet for å ha kjent til at de øvrige besetningsmedlemmene var beruset, ifølge VG.

Det er berammet tilståelsessaker for hele besetningen i Nedre Romerike tingrett mandag. Hvis ikke vilkårene for tilståelsesdom foreligger for det enkelte besetningsmedlem, begjærer påtalemyndigheten ved Camilla Ek Sørensen i Romerike politidistrikt, at alle besetningsmedlemmene vartektsfengsles til 17. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!