<strong>RETTSSAK:</strong> Rettsaken mot mannskapet på Air Baltic-flyet som ble tatt med promille går i Nedre Romerike tingrett i dag. Her er forsvarer Jørund Lægland sammen med politiadvokat Camilla Ek Sørensen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RETTSSAK: Rettsaken mot mannskapet på Air Baltic-flyet som ble tatt med promille går i Nedre Romerike tingrett i dag. Her er forsvarer Jørund Lægland sammen med politiadvokat Camilla Ek Sørensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Styrmannen til Dagbladet: - Vi gjorde en stor tragisk feil, det er ikke mer å si

Dømt til seks måneders fengsel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fire besetningsmedlemmene fra Air Baltic som blåste rødt på Oslo lufthavn 8. august da de skulle fly norske charterturister til Kreta, ble alle stilt for Nedre Romerike tingrett mandag. Alle sakene var begjært som tilståelsessaker, som normalt vil innebære en strafferabatt.

Klokka 12.45 var styrmannens rettsmøte ferdiggjort. Styrmannen, som hadde høyest promille (1,35), erkjente straffskyld for både brudd på avholdsplikten, som gjelder 8 timer før starten på tjenestetida, og for å ha vært påvirket av alkohol i tjenestetida etter luftfartsloven.

6 måneder Klokka 13.45 avsa tingretten en dom. Dommeren mente styrmannens forklaring var uforbeholden. Retten fant så at vilkårene for tilståelsesdom var oppfylt.

Påtalemyndigheten mente straffenivået var sju måneders fengsel for brudd på de to bestemmelsene, forsvarer mente at det var 3-4 måneder. Tingretten dømte styrmannen til seks måneders ubetinget fengsel. Dette på bakgrunn av hans høye promille og hans ansvar som pilot. Retten mente også det var straffeskjerpende at styrmannen visste om at de andre hadde drukket betydelige mengder.

Styrmannen anket ikke dommen på stedet, men valgte å ta seg betenkningstid på om han ville anke til lagmannsretten.

- Tragisk feil Mens styrmannen rusler rundt på parkeringsplassen utenfor rettslokalet i Lillestrøm etter å ha fått vite at påtalemyndigheten har bedt om sju måneders ubetinget fengsel, forteller han til Dagbladet at han har gjort en stor feil.

- Vi gjorde en stor tragisk feil, mer er det ikke å si, sier styrmannen som ikke ønsker å svare på flere spørsmål.

Påtalemyndigheten mente det forelå skjerpende forhold ettersom de har satt andre sitt liv i fare og at de må ha visst om hverandres påvirkning fordi de drakk sammen.

Politiadvokat Ek Sørensen mente at siden styrmannen hadde brutt to straffebestemmelser, måtte dette virke skjerpende.

Forsvarer mente at straffenivået lå på 3-4 måneder på grunn av tilståelse.

Barndomsdrømmen knust Styrmannen sa i rettsmøtet han er klar over at han har mistet jobben sin. Han beklaget videre dypt for det han har gjort.

- Jeg har mistet barndomsdrømmen min, men sånn ble det, sa styrmannen i rettsmøtet.

Styrmannen forklarte i retten at han, kapteinen og tre flyvertinner delte to flasker whisky fra rundt klokka 16 fram til 20. Etter dette kan han bare huske å ha drukket én øl i baren klokka 01.49. Dette husket han etter å ha sett et bilde fra politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer