Styrt av «profeten»

Iført lange gevanter og slør gikk Elizabeth Smart (15) forbi ettersøkt-plakatene av seg selv i hjembyen. Kidnapperne hadde full psykisk kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet):

Kidnapperen Brian D. Mitchell omtalte seg selv som en profet. Han hadde full kontroll over den 15 år gamle jenta. På restauranter og på offentlige steder fulgte hun lydig etter.

Mitchell hadde en ekstrem autoritet over sin kone Wanda Barzee og Elizabeth. Et blikk fra ham, og begge slo øynene ned, forteller en butikkansatt som ofte solgte vegetarmat til dem.

Ekteparet er begge religiøse fanatikere, men motivet for kidnappingen er ennå uklart. En teori går ut på Elizabeth skulle erstatte en tenåringsdatter som hadde reist fra uteliggerparet, en annen er at hun skulle bli en kone nummer to.

Det er ikke klart om den kidnappede jenta er misbrukt seksuelt.

Holdt i leir

Elizabeth Smart har vært hjemme hos familien i Salt Lake City i et par døgn, men har ennå bare snakket noen timer med politiet. Mange har sett Elizabeth og kidnapperne mens hun var borte.

En Jesus-liknende mann og to tilslørte kvinner i lange gevanter har vakt oppsikt. Trioen har livnært seg ved tigging, tyverier og strøjobber.

De to første månedene etter at hun ble kidnappet hjemme i sin egen seng, ble Elizabeth holdt fanget på en leirplass i fjellet. Da kidnapperne hadde fått nok psykisk kontroll over henne, gikk hun fritt ute sammen med dem.

Kritiserer politiet

Kidnappingssaken har vakt svært stor oppsikt i USA, og har ført til skarp kritikk mot politiet i Salt Lake City for seindrektig oppklaring.

HJERNEVASKET: Pappa Ed Smart er overlykkelig over å ha datteren Elizabeth hjemme igjen. Foreløpig har 15-åringen fortalt lite fra de ni månedene hun var kidnappet. Jenta var fullstendig dominert av kidnapperne, og benektet først at hun var den savnede.