Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp vil ha ny kurs i justispolitikken:

Styrte i seks år - varsler omkamper

Frp satt med justisministeren i seks år. Nå vil partiet ha omkamp om alt fra pengepotten til politidistrikter og straffenivået for alvorlig kriminalitet i Norge.

NY KURS: Per-Willy Amundsen, tidligere justisminister for Frp, varsler omkamp på saker partiet ikke har fått gjennomslag for i regjeringsperioden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY KURS: Per-Willy Amundsen, tidligere justisminister for Frp, varsler omkamp på saker partiet ikke har fått gjennomslag for i regjeringsperioden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Frp satt seks år i regjering med ansvar for justispolitikken. Nå vil de ha omkamp – og ny kurs - på flere viktige områder på justisfeltet.

Det sier justispolitisk talsperson Per-Willy Amundsen på Stortinget til Dagbladet.

- Selv om vi har sittet i regjering og styrt politikken fra dag til dag, er det store og tunge saker og lovendringer hvor vi ikke har fått gjennomslag i regjeringen eller i Stortinget etterpå, og hvor vi nå ser at vi kan prøve på nytt, sier Amundsen.

Den første saken han peker på, er en økning av straffenivået for gjerningspersoner som har begått flere alvorlige kriminelle forhold.

Økt straffenivå

Venstre og KrF påførte regjeringen et nederlag i saken da Amundsen fremmet et lovforslag om det som justisminister i 2017.

Nå vil Frp pusse støv av proposisjonen, som blant annet innebærer en økning av maksimumsstraffen i Norge fra 21 til 26 år, og få regjeringen til å legge fram forslaget på nytt.

- Den gangen fikk vi ikke med oss Venstre og KrF. Nå er kortene delt ut på nytt. Hvis det er sånn at Høyre fortsatt ønsker dette, er det noe de nå kan prøve å dra med seg de to andre på, og så kan vi i teorien ha det banka gjennom allerede før sommeren, sier Amundsen til Dagbladet.

Jobber med flere saker

Det er ikke den eneste saken hvor Frp nå vil kreve endringer. Han trekker fram særlig fire områder Frp nå vil kjempe for å endre justispolitikken - og hvor han mener Frp har en tydeligere politikk enn Høyre, Venstre og KrF.

- Hvis jeg skal peke på fire områder, er det: Skjerpede strafferammer, mer effektive virkemiddel for å bekjempe overgrep mot barn, bedre virkemidler for å stoppe gjengkriminaliteten i Oslo, og at politidistriktene bør få tilført mer i frie inntekter, sier Amundsen.

På særlig det siste området har regjeringen måttet tåle massiv kritikk fra opposisjonen, som har beskyldt regjeringen for å sultefore politiet midt i en tung reform.

Nå hevder Amundsen at Frp hele tiden har ønsket å gi politiet mer penger enn de har fått gjennomslag for.

- Det er ikke noen hemmelighet at Frp gjerne skulle sett mer penger til politiet. Jeg har hele tiden hevdet at politireformen ikke er problemet, men at de frie inntektene til politidistriktene har vært for lave, til tross for at de er økt år for år, sier han.

Ulik framgangsmåte

Han mener dette er en typisk sak som kan være aktuell å ta opp med regjeringen i forbindelse med forhandling om statsbudsjett.

SELFIE: Før et høringsmøte tok Sylvi Listhaug en selfie sammen Per-Willy Amundsen. Video: NRK Vis mer

I andre tilfeller kan det bli aktuelt å fremme konkrete representantforslag i Stortinget, mens det - som ved forslaget om økt straffenivå - er mer logisk å forhandle direkte med regjeringen, mener han.

- Det er ikke sånn at Frp har giftet seg med en framgangsmåte i Stortinget. Om vi gjør det sammen med regjeringen, eller går veien via opposisjonen og et representantforslag er ikke gitt, sier Amundsen.

Kritisk gjennomgang

Den tidligere justisministeren sier Frp nå vil gjennomgå justisfeltet med Frp-programøyne.

NY JOBB: Per-Willy Amundsen blir justispolitisk talsperson i FrP. Han var tidligere justisminister. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer

Det innebærer også å se på gjennomføringen av politireformen, hvor Frp selv har sittet i førersetet med sju statsråder inkludert vikarer.

- Det er to år siden jeg var statsråd, og det har skjedd mye i politireformarbeidet siden da, men mitt utgangspunkt er at vi skal se kritisk på gjennomføringen av den, og om det er endringer som skal til for å gjøre reformen enda bedre, sier Amundsen, som nevner behovet for mer tilstedeværende politi over hele landet, også i mer grisgrendte strøk.

Han understreker at det aldri har vært tvil om at det har vært riktig med politireform, men påpeker at flere av endringene har skapt debatt.

- Det kan godt være at det er behov for å gjøre noen endringer i politireformen. Hva det i så fall skal være får vi komme tilbake, sier Amundsen.

Trolig kommer en stortingsmelding om videreutvikling av norsk politi til Stortinget i løpet av året, men ny justisminister Monica Mæland (H) tør ikke sette noen dato for når, utover at den «har øverste prioritet på området.»

- Jeg har fått saken på mitt bord, men har ikke tenkt å legge fram min forgjengers melding. Jeg skal legge fram min melding, men vet at det er stor utålmodighet med å få den, og vil levere så fort jeg kan, sa Mæland til Dagbladet tidligere denne uka.