DEN GANG DA: Daværende Interpol-sjef Jackie Selebi med daværende innenriksminister i Frankrike, Dominique de Villepin, i 2005. Foto: REUTERS/Robert Pratta/Scanpix
DEN GANG DA: Daværende Interpol-sjef Jackie Selebi med daværende innenriksminister i Frankrike, Dominique de Villepin, i 2005. Foto: REUTERS/Robert Pratta/ScanpixVis mer

Styrte Interpol, støttet VM-sexsalg og hang med feil narkoboss

Nå er polititopp Jackie Selebi kjent skyldig i korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tidligere øverste sjef for det internasjonale politiet Interpol og Sør-Afrikas nasjonale politistyrke Jackie Selebi ble i dag kjent skyldig i å ha tatt imot penger av Glenn Agliotti, en domfelt narkobaron - og tilfeldigvis nær venn av samme Selebi.

- Selebi burde skjønt at «there aint' no such thing as a free dinner», kommenterte dommer Meyer Joffe under sin prosedyre i dag, ifølge Mail & Guardian, som tvitret fra salen.

Joffe gjorde det klart at det var hevet over enhver tvil at Selebi hat mottatt penger han aldri skulle ha fått.

Den tidligere anti-apartheidaktivisten, som ble suspendert fra jobben som Sør-Afrikas øverste politisjef samtidig som han gikk av som sjef for Interpol, sier han er utsatt for en sammensvergelse.

Han legger skylda på aktoratets kronvitne Glenn Agliotti.

For narkobossen står sentralt i det relativt store sakskomplekset, der etterforskningen har tatt 4,5 år og rettssaken startet for 2,5 år siden.

Cash og merkeklær Han har selv sagt i retten at han har betalt Selebi i underkant av en million kroner i bestikkelser, fordelt på flere utbetalinger. Pengene stammet fra en konto registrert på firmaet Spring Lights, drevet av Brett Kebble - en omdiskutert gruvemagnat og nær venn av nåværende president Jacob Zuma, som ble skutt og drept i 2005.

Agliotti beskyldes for å være involvert i drapet på Kebble.

Flere mindre summer ble gitt i kontanter, i brune konvolutter eller små pakker. I tillegg skal Agliotti ha kjøpt store mengder dyre klær til den daværende lederen for Sør-Afrikas politivesen.

Det gjensidige avhengighetsforholdet mellom Selebi og Agliotti handlet også om at narkobossen var en av den daværende polititoppens beste kilder.

Som en høyt betrodd informant fikk narkobaronen store summer statlige penger fra sin nære venn.

Honorar Den største av utbetalingene skal han ha mottatt etter at han tipset Selebi om den såkalte «Kya Sands-affæren» i 2002, der politiet kunne pågripe et stort antall asiatiske pillesmuglere - etter tips fra Agliotti. Med i avtalen var en avtale om at en annen politiinformant, Paul Stemmet, fortsatt mottok i underkant av en halv million norske kroner.

Selebi var ifølge Mail & Guardian delaktig i den zimbabwiske forretningsmannen Billy Rautenbachs forsøk på å få en arrestordre på ham til å 'forsvinne'. Både Agliotti og Rautenbach har forklart at Agliotti fikk 600 000 kroner av Rautenbarch for å få Selebi til å møte zimbabweren.

Av disse skal i underkant av 200 000 norske kroner ha havnet i lomma på Jackie Selebi.

Selebi skal overfor politireservisten Aubrey Schlugman ha omtalt Agliotti som «en god venn av meg», og bedt Schlugman om å «ta godt vare på ham» i en annen sammenheng.

KPMG-revisor Dean Friedman har i retten forklart seg om pengestrømmen inn og ut av både Spring Lights-kontoen og Selebis private bankkonto - og hvordan det i periodene det har gått store penger ut av førstnevnte, har vært bemerkelsesverdig rolig på polititoppens egen konto.

Prostitusjon Dette gjelder tida rundt årsskiftet 2005-2006, der Agliotti har forklart at han betalte Selebi over 250 000 kroner rett i hånda - penger som stammet fra Spring Lights-kontoen.

Selebi skal også ha sørget for at topphemmelige sakspapirer fra britiske myndigheter, i en narkosmuglingssak mot Agliotti, forsvant fra sakskomplekset. I retten i dag kom det også fram at Selebi sørget for at Agliotti fikk se en britisk etterretningsrapport om ham selv - som aldri var ment for andre enn etterforskerne som jobbet med saken.
 
Også mens han var på topp var Jackie Selebi en kontroversiell figur. Blant annet skapte han furore da han i 2007 foreslo å tillate drikking på offentlig sted og prostitusjon - i ukene fotball-VM varte.

Forslaget ble aldri vedtatt.

Straffeutmålingen i saken mot Selebi avgjørs 14. juli.

NÅ: Selebi i samtale med advokatene sine under en rettshøring i april. Han ble i dag dømt for korrupsjon. Foto: AFP/Alexander Joe/Scanpix
NÅ: Selebi i samtale med advokatene sine under en rettshøring i april. Han ble i dag dømt for korrupsjon. Foto: AFP/Alexander Joe/Scanpix Vis mer