Styrte rett i døden

Det russiske passasjerflyet fikk beskjed om å synke flere ganger. Da det endelig satte kurs nedover, hadde det andre flyets alarmsystem slått inn, slik at det også sank. Dermed var flyene på kollisjonskurs igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

71 mennesker, blant dem rundt 50 barn, omkom da et Tupolev 154-passasjerfly og et fraktfly av typen Boeing 757 kolliderte over Sør-Tyskland i natt.

- Problemet var at det russiske flyet ikke reagerte umiddelbart. Nedstigningen begynte svært seint. Siden begge flyene sank, kolliderte de, sier talsmann Anton Maag ved flygelederkontrollen i Sveits.

Fra årsskiftet ble sikkerhetsavstanden mellom fly redusert fra 2000 fot til 1000 fot. Norske flygere ser ikke det som noe problem, siden flyenes automatiske varslingssystem slår inn hvis de er på kollisjonskurs. Pilotene får beskjed om flyet skal stige, synke, svinge til høyre eller venstre.

Transportflyet hadde et slikt varslingssystem, mens det er tvilsomt om passasjerflyet hadde det.

Endret høyden

Flygelederne i Sveits jobbet febrilsk for å unngå kollisjonen.

- Air Traffic Control Zurich, som har ansvaret for luftrommet flyene var i, gjorde gjentatte forsøk på å kontakte den russiske piloten. De ba ham endre høyden han fløy i, fordi han var et sted han slett ikke skulle vært. Piloten svarte ikke, sier talsmann for kurérselskapet DHL, Axel Gietz, til CNN.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer